Najbolj koži podobna umetna koža do zdaj

Potreba po laboratorijsko vzgojenih organih, posebej koži, je velika. S takšno kožo bi lahko pomagali tistim, ki zaradi opeklin potrebujejo presaditev, z vzgajanjem kože v laboratorijih pa bi lahko povsem eliminirali potrebo po testiranju kozmetičnih izdelkov na živalih.

Foto: Takashi Tsuji za RIKEN
Foto: Takashi Tsuji za RIKEN

Znanstveniki so ta cilj poskušali doseči že nekajkrat, a pri vzgajanju kože niso prišli dlje od povrhnjice, »prava« koža pa ima več plasti. Koža, ki so jo vzgojili na Centru RIKEN za razvojno biologijo na Japonskem, pa ima vse: pore, žleze in celo dlake.

Raziskovalci so mišje celice dali v raztopino, ki jih je povrnila nazaj v pluripotentne matične celice. To so celice, ki se lahko diferencirajo v karkoli. Z različnimi spodbujevalci so celicam pomagali, da so oblikovale kepice celic, ki so jih nato vsadili v kožo. Tam so se celice razvile v pravo kožo, iz te so pognale dlake, zaplata pa se je popolnoma povezala z ostalo kožo ter z mišicami in živci, piše IFL Science.

To je sicer pomemben napredek, vendar znanstveniki opozarjajo, da bi lahko preteklo še celo desetletje, preden bodo iste postopke lahko izvajali s človeško kožo.

Martina Drobne

Leave a Reply