Najboljši mladi naravoslovci letošnjega državnega prvenstva

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je razglasila zmagovalce petega državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki maja potujejo na naravoslovno olimpijado EUSO na Dansko.

Državnega tekmovanja mladih naravoslovcev, ki ga je gostila Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Ljubljana se je udeležilo 85 dijakinj in dijakov, ki so dosegli najboljše rezultate na šolski ravni.

“S tekmovanjem iz znanja naravoslovja spodbujamo mlade k večjemu udejstvovanju na tem področju. Izjemno široko znanje naših dijakov iz naravoslovja in matematike je lani doprineslo k zgodovinskemu uspehu, saj so se mladi slovenski naravoslovci z olimpijade vrnili z zlato in srebrno medaljo, kar je prva zlata medalja za Slovenijo v desetletni zgodovini tega tekmovanja,” je povedal glavni tajnik ZOTKS Jožef Školč.

Veliki zmagovalec je postal Jon Judež z Gimnazije Novo mesto, skupno pa so podelili 22 zlatih in šest srebrnih priznanj.

Najboljših šest v zasedbi Judež, Tijan Prijon in Ana Meta Dolinar z Gimnazije Bežigrad, Klemen Bogataj s škofjeloške gimnazije, Aleš Globočnik s kranjske gimnazije ter Maša Predin z II. gimnazije Maribor, bo slovenske barve zastopalo na evropski naravoslovni olimpijadi The European Union Science Olympiad (EUSO), ki bo od 7. do 14. maja v Köbenhavnu na Danskem.

22

Uroš Kotnik
Foto: business-review.eu

Leave a Reply