Najboljši predlog za življenje na Marsu bo nagrajen s 5000 dolarji

Skupina ljudi v roku kakšnega desetletja ali dveh odhaja na Mars. NASA se intenzivno trudi, da bi jim zagotovila čimboljše pogoje za življenje. Za predloge pa se obrača tudi k širši javnosti – najboljši bodo nagrajeni s kar 5000 dolarji.

Foto: www.wired.com
Foto: www.wired.com

Prijavljeni morajo NASI predstaviti površinski sistem, katerega izdelava iz vzdrževanje bi bila izvedljiva tako iz tehničnega kot iz finančnega vidika. Pri NASI so povedali, da so prijave “lahko sestavljene iz predlaganih pristopov, zmogljivosti, sistemov ali skupka integriranih sistemov, ki omogočajo ali izboljšujejo človeško življenje na Marsu. Rešitve morajo vsebovati postopek za razvoj, testiranje, uporabo in upravljanje s sistemom”. Prijave bodo med drugim presojali po njihovi ustvarjalnosti, preprostosti in izvedljivosti, poroča Network World.

Vsi, ki bi želeli sodelovati, se morajo zavedati nekaterih omejitev. Količina stvari, ki jih lahko v enem potovanju pripeljejo na Mars je omejena tako s težo kot z volumnom, med potovanji pa mora preteči najmanj 500 dni.

NASA želi podeliti največ 3 nagrade. Nagrajenci bodo prejeli 5000 dolarjev ali več, iz sklada 15.000 dolarjev.

Martina Drobne

Leave a Reply