Najboljši prostovoljci leta 2015

Mladinski svet Slovenije je včeraj izmed 220 prispelih prijav izbral najboljše prostovoljce in prostovoljke za leto 2015 v treh starostnih skupinah. Nazive so podelili tudi za Naj prostovoljski projekt, Naj mladinsko voditeljico in Naj mladinski projekt, za mednarodno prostovoljstvo in tri priznanja za posebne dosežke v prostovoljstvu.

Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Udarnik MC Velenje, ki ga izvaja Mladinski center Velenje. Namen projekta Udarnik je predvsem nudenje brezplačne prostovoljske pomoči posameznikom ali družinam, ki si zaradi slabšega socialnega stanja ne morejo privoščiti dodatne pomoči, starejšim osebam in tistim, ki zaradi zdravstvenih težav dela ne zmorejo opraviti sami.

V starostni skupini do 19 let je prejela naziv Naj prostovoljka Sara Zamuda iz Stare Nove vasi na predlog Prostovoljnega gasilskega društva Stara nova vas, in sicer za aktivno udejstvovanje na številnih področjih.

V starostni skupini do 19 let je prejel naziv Naj prostovoljec Rok Černic iz Maribora na predlog na predlog Srednje ekonomske šole Maribor, in sicer za preplet prostovoljskega delovanja, šolskega dela in nesebične pomoči ljudem v socialni stiski.

V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Tanja Veber iz Maribora na predlog Društva Center za pomoč mladim – podružnica Maribor, in sicer za pomemben prispevek pri k dvigu kakovosti, prepoznavnosti in ugleda prostovoljskega dela v lokalnem okolju.

V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Uroš Mehle iz Grosuplja na predlog Območnega združenja Rdečega Križa Grosuplje. Uroš je član zmagovite ekipe prve pomoči evropskih prvakov pri Rdečem križu in je dejaven na humanitarnem področju, pri skavtih, gasilcih in v lokalnem mladinskem organiziranju.

V starostni skupini nad 30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Lidija Gornik iz Črnomlja na predlog Marije Gornik, in sicer za umetniško in ustvarjalno delo (poslikavami, delavnicami ipd.), s katerim je izdatno poskrbela za oživljanje starega mestnega jedra v Črnomlju in prispevala k slikovitosti in odmevnosti prireditev v lokalnem okolju.

V starostni skupini nad 30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Drago Kolar iz Velenja na predlog Društva brigadirjev Velenje. Drago Kolar je aktiven v več društvih, v katerih odgovorno in zavzeto opravlja vodilne funkcije.

Naziv Naj mladinski voditelj je prejel Klemen Mezeg iz Gorenje vasi na predlog Zveze slovenske podeželske mladine, in sicer za suvereno vodenje Društva podeželske mladine Škofja Loka.

Naj mladinski projekt je postal projekt Youth Banks on the Move na predlog Mladinsko kulturnega centra Maribor. Gre za mladinsko izmenjavo med organizacijo iz Romunije in MKC Maribor, v okviru katere so nastali raznoliki rezultati. Med bolj pomembnimi je prenovljeno igrišče pri Integracijski hiši Maribor, ki je stanovalcem in okoliškim prebivalcem omogočil nov prostor za druženje in kakovostno preživljanje prostega časa.

Priznanje za mednarodno prostovoljstvo je prejela Ana Fajmut iz Črne na Koroškem. Zdravnica – prostovoljka se je pri svojih 67 letih že četrtič, kot mentorica mladim zdravnikom (absolventom medicine), odpravila na humanitarno odpravo v Zambijo.

Priznanje za posebne dosežke je prejel Matjaž Jureš iz Križevcev pri Ljutomeru na predlog Doma starejših občanov Ljutomer, in sicer za prostovoljno delo z osebami z demenco. Priznanje za posebne dosežke je prejela tudi humanitarna akcija Prvi odziv prostovoljcev prihod beguncev, s katerim se je Slovenska filantropija hitro odzvala na prihod beguncev v Slovenijo, organizirala in izobrazila prostovoljce za terensko delo in omogočila zainteresiranim prebivalcem Slovenije, da se vključijo v obsežno humanitarno akcijo. Tretje priznanje za posebne dosežke je prejel projekt Manj svečk za manj grobov, ki ga izvaja Dobrodelno društvo Fundacija Svečka. Projekt je namenjen ozaveščanju o onesnaževanju okolja z velikim številom nagrobnih sveč in jih nagovarja, da denar, porabljen za nakup rož in sveč, namenijo v dobrodelne namene.

Priznanja so podelili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk, direktor Urada RS za mladino dr. Peter Debeljak ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Leave a Reply