Najlepše se živi v avstralskih mestih

V raziskavi s pomočjo katero so sestavili lestvico 140 svetovnih mest glede na kakovost življenja, so na prvo mesto postavili avstralski Melbourne, ki se je z »osvojenimi« 97,5 točkami najbolj približal idealu 100 točk. Med prvo deseterico eno evropsko mesto.

Lestvico vsakoletno sestavi analitično podjetje Economist Intelligence Unit, ki seznam sestavi na podlagi kriterijev stabilnosti življenja v mestu, infrastrukture, izobraževanja, zdravstva, kulture in okolja. Najvišja vrednost, ki jo mesta lahko dosežejo šteje 100 točk, meja, ki jo nobeno “idealno” mesto ni doseglo.

melbourne
Najboljše se živi v Melbournu, pravijo raziskovalci. Med prvo deseterico kar štiri avstralska mesta. (Foto: wiki.org)

Najboljše se je odrezal avstralski Melbourne, ki so ga raziskovalci postavili na prvo mesto in je s 97,5 točkami mesto, kjer je kakovost življenja najboljša. “Zmage” si mesto ni prislužilo čez noč, saj je bil Melbourne za najboljšega izbran že tretjič zapored. Na drugem in tretjem mestu mu sledita Dunaj in Vancouver, četrto zaseda Toronto. Sledijo Calgary in Adelaide, nato Sydney, Helsinki, Perth in Auckland. Med prvo deseterico so torej kar štiri avstralska in tri kanadska mesta, ki jim je skupno, da so vsa srednje velika mesta v državah z nizko gostoto prebivalstva in nizko kriminaliteto ter dobro infrastrukturo.

Najslabše ocenjeno je bilo mesto Damask, ki je s pripisanimi 38,4 točkami zasedlo zadnje mesto na lestvici, kar niti ne čudi, če vemo, da je Sirija trenutno vojno območje.

Matjaž Kljajić

 

Leave a Reply