Najpomembnejše arheološko odkritje tega leta: najstarejši papirus

V kraju Wadi al-Jarf so arheologi odkrili najstarejši papirus. Našli so ga naključno med raziskovanjem podzemnih staroegipčanskih skladiščnih prostorov. Najdbo so arheologi označili za eno najpomembnejših v tem letu.

Wadi al-Jarf se nahaja blizu Rdečega morja in leži ob ustju reke Nil. Papirusi, ki so jih tam odkrili segajo v čas egipčanskega starega kraljestva in 4. dinastije, ko je vladal kralj Keops, natančneje med letoma 2589 in 2566 pred našim štetjem.

papis
Odkritje so arheologi označili za najpomembnejše v tem letu

Poleg papirusa so raziskovalci odkrili tudi najstarejše ohranjene fragmente, kar je prav tako svojevrsten uspeh. Fragmenti govorijo o dneh, ko je nastajala piramida kralja Keopsa, saj gre pravzaprav za dnevnik uradnika po imenu Merer, ki je gradnji prisostvoval. Kralj Keops je namreč najbolj znan prav po svoji piramidi, ki v Gizi, kjer te stojijo, velja za največjo.

V podzemnih skladiščnih prostorih starih Egipčanov pa so arheologi odkrili še fragmente nekdanjih ladij, lončevino in vrvi. Tako so lahko potrdili, da so odkrili tudi ostanke najstarejšega pristanišča na svetu, iz pergamenotv pa so lahko razbrali, da je bilo to namenjeno prevozu bakra in kamnitih blokov s Sinajskega polotoka v dolino Nila.

keops1
Keopsova piramida velja za največjo v Gizi

Lučka Bajs
Foto: worldislandparadise.com, egyptian-museum-berlin.com

Leave a Reply