Največje znanstveno odkritje 21. stoletja?

Observatorij Ligo je po zgodovinskem februarskem odkritju gravitacijskih valov ponovno bil priča združitvi dveh črnih lukenj.

Zaznani signal gravitacijskega valovanja je bil zelo zelo šibek. Instrumente v observatoriju LIGO je zmotil toliko, kot če bi se 1.000.000.000.000.000.000 kilometrov dolga palica z vidika opazovalca, ki vanjo zre dan in noč, skrajšala za pet milimetrov.

Drugi poizkus, ki ga izvaja LIGO v Louisiani in Washingtonu, je tako je uspel. Kako je pravzaprav prišlo do zaznave valov? Zelo poenostavljeno: na obeh lokacijah v obliki črke L izkopana po dva evakuirana tunela z zrcali na konceh. Tunela sta dolga približno štiri kilometre, po njiju pa potuje laserska svetloba. Valovna dolžina in razdalje so umerjeni tako, da se ob povratku svetlobna snopa iz obeh tunelov ravno izničita (destruktivna interferenca), če pa se tunela neenako podaljšata, snopa na detektor ne prispeta več v fazi in vidimo signal.

Z analizo dogodkov v obeh 3000 kilometrov oddaljenih detektorjih lahko vidimo, ali je minimalna sprememba dolžina posledica gravitacijskih valov ali česa drugega. Ligo je odkril, da sta tokrat za to bili ‘krivi’ dve črni luknji, izjemno masivna in gosta objekta, ki sta se v divjem plesu drug okoli drugega združila v eno.

Gravitacijski valovi tako ne obstajajo več samo v teoretskih učbenikih, temveč je njihov obstoj zdaj dokazan tudi v praksi.

Uroš Kotnik

Leave a Reply