Nakupovanje prek spleta

Prek spleta nakupujemo najrazličnejše izdelke – od živil do vrhunskih tehnoloških izdelkov. Od izdelka, ki ga kupujemo, je odvisno tudi naše ravnanje, predvsem pri večjih in dražjih si vzamemo več časa in poiščemo več informacij. Razlike so tudi v domačih in tujih spletnih prodajalnah, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov ter prednosti in slabosti tovrstnega nakupovanja. 

Doma..

V splošnem domače spletne trgovine zagotavljajo večjo varnost, hitrejšo dobavo (pod pogojem, da je izdelek na zalogi) in možnost plačila izdelka po povzetju. Kadar izdelke prevzemamo osebno, si lahko stroške dodatno znižamo (stroški dostave), v primeru napake pa naročene stvari relativno preprosto vrnemo. Pri domačih nakupih je prav tako bistveno lažje uveljavljati v garancijski dobi prijavljene napake (ni stroškov vračila).

Top-Ten-Online-Shopping-Safety-Tips-that-Keep-you-Secure-While-Buying-on-the-Internet
Za nakupovanje prek spleta iz tujine so kreditne kartice edino možno plačilno sredstvo.

…in v tujini

Prednost nakupovanja pri tujih trgovcih je vsekakor večja ponudba, možnost nakupovanja 24 ur na dan vse dni v letu ter prihranek časa in denarja za pot. Prva težava je že ta, da pogosto ne vemo s kom poslujemo. Prav tako ni mogoče uveljaviti plačila po prevzetju. Zahteva se plačilo vnaprej, prek kreditne kartice oziroma PayPala, ki velja za de facto plačilni mehanizem spletnega trgovanja. Najbolj poznane so klasične kreditne kartice, s pomočjo katerih plačujemo, znesek plačila pa se obračunava prek bančnega računa, na katerem imamo redne mesečne prilive. Morebitna izguba/zloraba kreditne kartice lahko pripelje do katastrofe.

Torej, spletno nakupovanje ima svoje slabosti in prednosti, vedno pa naj velja previdnost. 

Barbara Oswald
Foto: mozakdesign.com, techwench.com

Leave a Reply