Namesto svečke tudi letos darujte v dobrodelne namene

„Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo‟ je slogan akcije Manj svečk za manj grobov, ki po Sloveniji poteka že od leta 2009, vsako leto pa zbrani prostovoljni prispevki pomagajo financirati dober namen.

Uprite se pretiranemu krašenju grobov in namesto svečke na grob bližnjega raje položite zastavico. Foto: www.domzalec.si
Uprite se pretiranemu krašenju grobov in namesto svečke na grob bližnjega raje položite zastavico. Foto: www.domzalec.si

Akcija se je začela v Zagorju ob Savi, njen pobudnik pa je Primož Jelševar. Idejo mu je, po poročanju ZON, dala mama Damijana Jelševar, ko je pred leti obiskala pogreb sorodnice v Kanadi, kjer je namesto sveč in rož v navadi, da sorodniki pokojnega nekaj denarja namenijo za dobrodelnost.

Organizator akcije je Fundacija svečka. Vsako leto se projektu pridruži kakšna nova občina, letos na primer občina Hrastnik. Letošnja akcija je zasnovana tako, da bo vsaka občina  tretjino zbranih sredstev namenila projektu nacionalnega pomena, dve tretjini pa lokalne organizacije namenijo projektom v občini. Tako bo tretjina sredstev, zbranih v vsaki občini, namenjena Gorski reševalni zvezi, ki bo z denarjem opremila svoje reševalne skupine z novimi nosili.

Akcija poteka enako kot lani: Včeraj in danes so lokalne organizacije na pokopališčih postavile stojnice, kjer lahko v zameno za oddan prostovoljni prispevek obiskovalci vzamejo zastavice, ki jih nato namestijo na grobove bližnjih ali jih odnesejo domov, v spomin na pokojnika.

Namen akcije je na spletni strani Fundacije svečka (LINK) povzela Jelševarjeva: “Namen je preusmeriti sredstva ter namesto gore sveč in cvetja pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Pri tem nočemo rušiti tradicije. Grobovi naših pokojnih morajo biti urejeni in svojci si zaslužijo vse spoštovanje. Smo pa proti pretiranemu krašenju, ki nikomur ne koristi.”

Martina Drobne

Leave a Reply