Nanofilm kot umetna mrežnica

Znanstveniki  so ustvarili nanofilm, ki bi lahko služil za nadomestilo okvarjene mrežnice.

"Nanomrežnica" je po mnenju ekipe, ki jo je ustvarila, učinkovitejša, bolj vzdržljiva ter bolj fleksibilna. Foto: American Chemical Society
“Nanomrežnica” je po mnenju ekipe, ki jo je ustvarila, učinkovitejša, bolj vzdržljiva ter bolj fleksibilna. Foto: American Chemical Society

Poskusov nadomeščanja poškodovane ali ostarele mrežnice z nanotehnologijo pri ljudeh ni bilo malo, a so se vsi izkazali za bolj ali manj neuspešne – ali niso v zadostni meri povrnili vida ali pa so bili enostavno preveliki za vsakdanjo rabo. Ekipa znanstvenikov z Univerze v Newcastlu, Univerze v Tel Avivu in Centra za nanoznanost in nanotehnologijo Hebrejske univerze v Jeruzalemhu je v postopku medsebojnega sodelovanja razvila rešitev v obliki nanofilma.

Njihova »nanomrežnica« je ustvarjena iz polprevodnih nanopaličic v kombinaciji s karbonskimi nanocevkami. Mrežnico so preizkusili na slepem piščancu in ugotovili, da se odziva na svetlobo in s tem v možganih piščanca aktivira nevrone.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ekipa trdi, da je njihov izdelek v primerjavi z drugo tovrstno tehnologijo bolj fleksibilen, vzdržljiv in učinkovit, poleg tega pa bolje stimulira živčne celice v možganih.

Martina Drobne

Leave a Reply