Naprava, ki vas bo rešila smrčanja

Če imate težave s smrčanjem, bo kmalu na trgu rešitev za vas.

Smrčanje je nadležna in potencialno nevarna zadeva za zdravje človeka, saj moti spalni cikel, hkrati pa je lahko simptom spalne apneje – ene izmed najbolj neprepoznanih in skritih, a tudi nevarnih bolezenskih stanj, pri katerem pride do številnih prenehanj dihanja v spanju. Praviloma jo spremlja glasno smrčanje, zvok dušenja, davljenja, hlastanja in lovljenja zraka med dihanjem ponoči. Trenutno aktualna rešitev težave je maski podoben aparat za vzdrževanje stalnega pritiska v dihalnih poteh (CPAP), tako da se zgornje dihalne poti zaradi sproščenih mišic ne posedajo in s tem ne zapirajo dihalnih poti. Kakorkoli, gre za neudobno in okorno napravo.

18_prenos

Inovacija na trgu “gadgetov” Airing cilja na elegantno, udobno in preprosto rešitev spalne apneje in smrčanja na splošno. Deluje na enakem principu kot CPAP maska, torej pošilja zrak v dihalne kanale in tako preprečuje spalno apnejo in smrčanje, saj tok zraka nikoli ne zastane. Zrak prihaja skozi dve odprtini iz silikonske gume, kar ustvarja zračni pritisk v nosu, da Airing celo noč ostane na svojem mestu. Cink-zrak baterije, ki “poganjajo” Airing držijo do osem ur, so peresno lahke, vendar pozor – ni jih možno ponovno polniti! Torej velik minus, saj je naprava Airing za enkratno uporabo.

Trenutna ocena kaže, da bo vsaka naprava Airing stala 3 dolarje. Podjetje še zbira zagonska sredstva na Indiegogo-ju, vendar se zna zgoditi, da Uprava ZDA za hrano in zdravila potrdi napravo kot variacijo CPAP tehnologije in tako bi zavarovanje krilo stroške nakupov naprave Airing. Ne bi bilo slabo, kajne? Prototip naj bi bil pripravljen v naslednjih mesecih, bo pa Airing prilagojen glede na različne potrebe uporabnikov po različnih jakostih pritiska.

Sonja Kolarič

Leave a Reply