Naravna zdravila za prehlad

Če prehlada ne zdravimo, traja en teden, če ga, pa sedem dni. Ta rek v sebi nosi nekaj resnice. Zdravila res povečini ne delujejo, saj le za določen čas zatrejo simptome prehlada, kar lahko povzroči več škode kot koristi. Ko nas napade prehlad, je najbolje, da se poslužimo nekaj naravnih zdravil, ki bodo okrepila naš imunski sistem.

Foto: http://www.diabetesinformationabout.com/
Foto: http://www.diabetesinformationabout.com/

Vročina in smrkanje sta najbolj očitna simptoma, da z našim zdravjem ni vse v redu. A tako kot vsi procesi v telesu, imata tudi ta dva določeno funkcijo. Telo dvigne svojo temperaturo, ko se spopada s kakšno še posebej trdovratno bakterijo, z izločanjem sluzi pa prav tako poskuša škodljivca izločiti iz svojega sistema. Da bi torej ta dva procesa zatrli z zdravili, se zdi brezsmiselno (opozorilo: če pride do hudega povišanja temperature, morate obvezno vzeti zdravilo in obiskati zdravnika!). Če je vročina le blaga, se lahko proti prehladu borite z naslednjimi sredstvi:

Pijte veliko vode, da nadomestite izgubljene tekočine. Pomaga lahko tudi naravna limonada brez sladkorja ali pa naravni sok. Alkoholu in kofeinu se za vsako ceno izogibajte.

Z grgranjem četrt žličke soli, raztopljene v kozarcu tople vode, boste začasno omilili bolečine v grlu. Slana voda pomaga tudi pri odmaševanju nosu: Liter vode zavrite, nato pa vanjo vmešajte čajno žličko soli. S kapalko nekaj raztopine kanite v vsako nosnico, kot bi uporabljali navadne kapljice za nos.

Jedi si začinite s česnom. Ta vsebuje kemikalijo alicin, ki dokazano skrajša trajanje prehlada.

Pozdravite se z vitaminom C. Pomaranče, vitaminske tablete, kivi ali jagode – karkoli od tega vam bo pomagalo, da bo vaše telo obnovilo zaloge vitamina C, ki ga med prehladi veliko izgubi.

V hladnih mesecih smo manj kot običajno izpostavljeni soncu, ki spodbuja tvorjenje vitamina D, zato pride do prehladov. Nadomestite ga z gobami.

Med je neke vrste “superhrana”, ki blaži kašelj in zdravi boleče grlo.

Zgoraj omenjeni nasveti bodo za kakšen dan skrajšali vaš prehlad, vendar se je še vedno najbolje držati besed naših babic, ki so v primeru prehlada priporočale veliko počitka in toplih tekočin.

Martina Drobne

Leave a Reply