Naravne barve za pirhe

Pred nami so dnevi praznovanja, duhovne poglobitve, pa tudi priprave velikonočnih jedil. Predstavljamo nekaj idej, kako lahko velikonočne pirhe ali pisanice pobarvamo z naravnimi barvili.Vsi poznamo barvanje pirhov na rjavo s pomočjo čebulnih olupkov. Kaj pa druge barve? Kako lahko umetna barvila, polna kemikalij, nadomestimo z naravnimi?
Rožnati pirhi:
-Iz kozarca vložene rdeče pese odlijemo tekočino, jo nekoliko razredčimo ter v njej skuhamo in ohladimo jajca.
– Vzamemo polkilogramski paket zamrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo, dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca.
– Trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega sok.
– Jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v borovničev, brusnični ali ribezov sok.
Rdeči pirhi:
– Jajca kuhamo v teranu ali že kuhana jajca namočimo v teran za čez noč.
– Jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavretku iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa.

pirhi-modri-1364468550
Skoraj črni pirhi:
– Jajca skuhamo v gostem ruskem čaju ali v pravem čaju.
Oranžni/pomarančni pirhi:
– V vroči vodi raztopimo nekaj žlic mlete rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca.
Rumeni pirhi:
– V vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli, nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca.
– Kuhamo v vodi z dodatkom žafranike ali kurkume.
– V vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov.
Zeleni pirhi:
– V vodi pol ure kuhamo špinačo, zeleni čaj, koprive, preslico, kislico in regrat (na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč, žlica zelenega čaja in deciliter kisa). Nato s paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo, precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca, ki jih kar v tej vodi tudi ohladimo.
– Jajca skuhamo v zavretku iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode).
– Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju.
Rjavi pirhi:
– Kuhamo v vodi skupaj z olupki rjave čebule.
– Vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave).
– Jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve uravnavamo s količino kave.
Vijolični pirhi:
– Zanje je primerno rdeče zelje.
– Jajca kuhamo v zavretku iz enakega razmerja vode in soka črnega ribeza.
Sivi pirhi:
– Jajca kuhamo v zavretku iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode.

Sicer pa na splošno velja, da se barve bolje primejo lupine, če se jim doda malo kisa (velja tudi za kupljene), ali pa se jajca prej obriše s kisom in pusti nekaj časa delovat. Sol v vodi pa naj bi pripomogla z temu, da se pirhi lažje luščijo.
Sonja Kolarič

Leave a Reply