Naravno obarvani pirhi so čudoviti

Mize bodo v nekaj dneh bogato obložene s pirhi takšnih in drugačnih barv, z motivi in poslikavami ali brez. Namesto, da kupujete barve, poskusite letos svoje pirhe obarvati v nežne odtenke matere narave.

Tehnika, ki jo za barvanje jajc uporabljajo že generacije, je kuhanje v čebulnih olupkih, zaradi katerih bodo postala oranžne do rdeče barve. Uporabite pa lahko tudi ­­­­druge naravne sestavine za še večjo barvno paleto. Tako bodo zeleno barvo pirhom dali špinačni listi, rožnato pesa, oranžno korenje, rjavo kava, modro pa borovnice.

Foto: http://peoniesandpaper.wordpress.com
Foto: http://peoniesandpaper.wordpress.com

Živilo, ki bo služilo kot barvilo, nasekljajte ali narežite. Nekaj žlic barvila prelijte z vodo, količine pa prilagodite temu, kako intenzivno barvo želite doseči. Če boste uporabili manj barvila in več vode, bo barva nežna, obratno pa boste dosegli ž večjimi količinami barvila in manj vode. Voda naj vre petnajst minut, nato pa pustite, da se ohladi. Precedite in dodajte nekaj čajnih žličk kisa. Jajca naj se v obarvani vodi v hladilniku namakajo nekaj ur ali celo noč.

Če želite ustvariti motive, jajca pokapajte ali porišite z voskom ali pa nanja pritisnite list rastline, ki ga pred namakanjem učvrstite z najlonko. Jajca bodo čudovita v mat barvah, če bi radi dosegli učinek rahlega sijaja, pa jih nežno obrišite z naoljeno krpo.

Martina Drobne

Leave a Reply