Naravno proti plesni

Plesen nastane zaradi zadrževanja vlage v prostoru, svoje mesto pa najde na stenah, pohištvu in celo oblačilih. Je izjemno škodljiva, ker povzroča materialno škodo in negativno vpliva na naša dihala. Veliko težav z njo imajo starejši in ljudje z astmo.

Plesen prepoznamo kot sive, rjave, črne ali zelene madeže, hkrati pa oddaja vonj po vlagi oziroma zemlji. Lahko jo opazimo takoj, nekatere vrste plesni pa se skrivajo za stenami, zračnimi jaški ali v kleteh. Ker se spore plesni prenašajo po zraku je zelo pomembno, da pred vsakim postopkom odstranjevanja na plesen nanesemo razpršilo za odstranjevanje plesni. Odpremo tudi okna, da zagotovimo dotok svežega zraka, obraz pa si zaščitimo z masko.

Plesen na stenah

Plesen iz sten najlažje odstranimo z vsestransko sodo bikarbono. Jedilno žlico sode raztopimo v enem litru vode in z mešanico umijemo steno. Pustimo delovati nekaj časa in zdrgnemo s sirkovo krtačko, zaradi visoke alkalnosti sode pa bo plesen odmrla. Na koncu steno še temeljito prebelimo. Nekateri se s plesnijo spopadajo tudi z mešanico vroče vode in belila ali vroče vode in detergenta.

03-hand-cleaning-wall-lgn
V kopalnici plesen odstranite z mešanico kisa in vode

Plesen na pohištvu

Pohištvo je lahko zelo občutljivo, zato moramo paziti, kaj nanašamo nanj. Namažemo ga s čistili, ki so namenjeni določenim materialom, kot sta les in blago ter počakamo, da se posuši. Na površino nato nanesemo mešanico iz skodelice belila in pet skodelic vode, če pa se bojimo, da bi belilo poškodovalo pohištvo, naredimo test. Na majhen del pohištva nanesemo mešanico in počakamo pet minut.

Plesen na oblačilih

Tudi s plesnijo na oblačilih se lahko borite s sodo bikarbono tako, da z njo nekajkrat v vroči vodi operete oblačilo. Če lahko, oblačila posušite na soncu, saj sončni žarki pripomorejo k ubijanju plesni. Nekateri priporočajo, da sodi dodamo še malo kisa. Kis pa je primeren tudi pri odstranjevanju plesni s kopalniških površin, tako da ga primešamo vodi.

Lučka Bajs
Foto: womansday.com, zinsseruk.com

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply