Naredite sami – domači odstranjevalci trdovratnih madežev

Kava, trava, rdeče vino, krema za sončenje, sladoled… Vse to lahko iz svojih oblačil odstranite hitreje z nekaj doma narejenimi triki. Postanite iznajdljivi in poskusite – ne bo vam žal. Privarčevali pa boste tudi na energiji in kemičnih čistilih.

Kava
Zjutraj, ko ste zelo zaspani, kave zagotovo ni težko politi po najljubši delovni obleki. Takrat oblačila za eno uro takoj namočite v hladno vodo in jih dajte v pralni stroj. Če bo madež viden tudi po pranju, si lahko pomagate še s slano vodo, ki jo nanesete na madež, po tem pa oblačila operite še z milnico.

salt
Pri madežu rdečega vina si pomagajte tudi s soljo

Rdeče vino
Takoj, ko rdeče vino pusti madež na vaši obleki, nanj nanesite nekaj limoninega soka, ga posujte s soljo in previdno skrtačite. Pomagate si lahko tudi z nesoljeno krompirjevo vodo, v kateri oblačilo pustite stati nekaj časa, nato pa operite.

Krema za sončenje
Tudi kremo za sončenje poskušajte iz oblačil odstraniti čim prej. Madež prepojite s sredstvom za predpranje, pršilom ali tekočim sredstvom proti madežem. Nato ga operite v pralnem stroju, kot bi to storili običajno.

Maščoba
Če ste se med piknikom popacali z maščobo, ne skrbite. Na oblačilo nanesite pecilni prašek, ga vtrite s prsti, počakajte in nato madež previdno skrtačite s ščetko za oblačila.

Trava
Če se je vaš otrok pri igri umazal s travo, madeža nikakor ne poskušajte odstraniti z vodo. Voda bo madež potisnila še globlje v tkanino, kar pa bo onemogočilo njegovo odstranitev. Zato ga popivnajte s kisovo esenco ali limoninim sokom in madež bo izginil.

Sladoled
Pri sladolednih madežih pomaga le ena stvar: oblačila namočite v toplo vodo, ki ji dodajte malce sredstva za pomivanje posode. Nato oblačila operite v pralnem stroju, za še bolj trdovratne madeže pa lahko uporabite tudi posebno sredstvo za odstranjevanje trdovratnih madežev.

Lučka Bajs
Foto: bucketsandbows.com, wikihow.com

Leave a Reply