Naredite svoje mazilo za opečeno kožo

V toplih dneh, ki kličejo po celodnevnih izletih in potepanjih, pogosto pozabimo na zaščito pred sončnimi žarki. Če je vaša koža opečena, pokukajte v domačo shrambo. Naredite si pršilo ali mazilo, ki bosta vašo kožo prijetno hladila!


Zeleni čaj, aloja in sivka

1 dl zelenega čaja, 1 dl alojinega soka in pol žličke naravnega eteričnega olja sivke zmešajte v stekleničko s pršilnikom. Mešanico dobro pretresite in poškropite po koži. Pršilo vas bo prijetno hladilo in spodbudilo celjenje.
Uporabite lahko tudi list aloje, iz katerega iztisnete gel in mu dodate nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Iz sivkinega čaja pa si lahko pripravite hladne obloge za kožo.
Sivka je izjemno zdravilna, saj spodbuja obnavljanje kože in celi opekline. Njeno moč je povsem po naključju odkril francoski kemik, ki se je pri eksperimentu opekel in roke pomočil v vedro, ki je bilo napolnjeno z vodo in esencami sivkinega olja.

Mazilo za opeceno kozo
Gel aloje v kombinaciji z eteričnim oljem sivke spodbuja celjenje kože.

Med, jogurt in limona

Naredite mešanico iz medu in nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Zmes za 20 minut nanesite na vlažno kožo in jo sperite.
Seveda ne smemo pozabiti na jogurt, ki ga na koži pustite delovati nekaj časa, nato pa odstranite s hladno vodo. Na koncu uporabite še mazilo ali olje ognjiča in šentjanževke, ki kožo pomirjata in pospešujeta njeno regeneracijo.
Soku treh limon dodajte pol litra hladne vode in z mešanico izperite opeklino. Limona kožo dezinficira in spodbuja obnovo, voda pa jo hladi.

Lučka Bajs
Foto: hellomagazine.com, alternativemedicinedirect.com

Leave a Reply