Nasina sonda Juno na Zemljo poslala prvo fotografijo Jupitra

Pred dobrim tednom dni je do Jupitra pripotovala Nasina sonda Juno, ki jo je ameriška vesoljska agencija na pot poslala pred petimi leti. Predvčerajšnjim smo dobili že prvo fotografijo.

V torek je Nasa objavila prvo fotografijo Jupitra, ki jo je v soboto z nepredstavljive razdalje 4,8 milijona kilometrov posnela sonda Juno. Na omenjeni fotografiji je Jupiter obkrožen s tremi od svojih štirih največjih lun, pri čemer gre razločno videti planetovo veliko rdečo pego, domnevno anticiklonsko nevihto, ki traja že vsaj 300 let.

Nasina sonda Juno bo kot Jupitrov umetni satelit znanstvenikom pomagala odkriti, kaj se skriva pod gostim slojem oblakov največjega planeta našega sončnega sistema. Na višini 5000 kilometrov nad površino Jupitra bo Juno krožila dve leti in med drugim poskušala odkriti, kako se je planet, ki naj bi nastal prvi po Soncu, razvijal skozi čas in kakšna je njegova sestava.

S pomočjo posebnih znanstvenih instrumentov bo raziskovala tudi obstoj Jupitrovega trdnega jedra, iskala morebitne sledi vode in poskušala ugotoviti, kaj se dogaja z veliko rdečo pego, ki se v zadnjem času krči.

Znanstveniki so še pojasnili, da bližnje posnetke Jupitra lahko pričakujemo šele naslednji mesec.

Uroš Kotnik

Leave a Reply