Našli novo vrsto sorodnika človeka

V majhni jami, tesni jami v Južni Afriki so odkrili okostja popolnoma nove vrste, ki naj bi bila predstavljala eno izmed prednic sodobnega človeka.

Foto: video.nationalgeographic.com
Foto: video.nationalgeographic.com

Jama Dinaledi, ki je okrog 50 kilometrov oddaljena v Johannesburga, je po predvidevanjih paleoantropologov tri milijone let predstavljala zadnje počivališče vsaj petnajstih človečnjakov, med katerimi so bili dojenčki in mladostniki, pa tudi zelo star odrasli. Znanstveniki, ki so kosti preučili, so novo odkrito vrsto poimenovali Homo naledi.

Kot poroča The Guardian, naj bi bila nova vrsta nekakšna mešanica človeških in opičjih lastnosti. Tako imajo okostja iz jame Dinaledi preproste zobe, opičji prsni koš in majhne možgane v primerjavi z današnimi ljudmi, vendar imajo roke, primerne za izdelovanje orodja, noge in gležnji pa so prilagojeni za hojo pokonci.

Zaradi okolice kosti niso mogli natančno datirati, zato se pojavljajo tudi skeptiki, ki dvomijo v starost okostij in pravijo, da pripadajo zgodnjemu Homo erectusu, ki skoraj pol mlajši, kot naj bi bil Homo naledi.

Kosti bodo še natančneje preučili in poskusili ugotoviti njihovo točno starost in vzrok smrti.

Martina Drobne

Leave a Reply