Natisnili prve »žive« organe

Danes skoraj ni predmeta, ki ga ne bi mogli izdelati s pomočjo 3D tiskalnika, vendar so večina teh stvari neorganskih, neživih. Ekipa s Carnegie Mellona je uporabila prilagojen 3D tiskalnik in z njim natisnila nekaj modelov pravih človeških organov in telesnih delov.

Struktura srčne arterije v nastajanju. Foto: Fakulteta Carnegie Mellon
Struktura srčne arterije v nastajanju. Foto: Fakulteta Carnegie Mellon

»3D tisk različnih materialov je zadnje desetletje pogost trend v izdelavi tkiva, vendar do sedaj ni nihče razvil metode za sestavljanje najpogostejših gelov, ki sestavljajo tkiva, kot sta kolagen in fibrin,« je v izjavi za javnost povedal glavni avtor študije TJ Hinton.

Ekipa raziskovalcev je s pomočjo magnetne resonance naredila posnetke srčnih arterij in 3D podobe src zarodkov in jih natisnila s takšno natančnostjo, kot še nihče poprej.

Biološki material je krhek, zato se pogosto zgodi, da se sesede pod lastno težo. Raziskovalci so morali zato, namesto v zraku, tiskati v posebnem podpornem gelu, sestavljenem iz večih kemikalij, ki so ga nato s segrevanjem na 37 stopinj Celzija stopili, da je ostalo samo natisnjeno tkivo.

Čeprav so 3D biotiskalniki običajno zelo dragi in se njihova cena giblje okrog 100.000 dolarjev, je ekipa s Carnegie Mellona svoje delo opravila na tiskalnikih, ki so stali manj kot 1000 dolarjev.

Martina Drobne

Leave a Reply