Naučite se učiti

Ja, tudi učiti se je treba naučiti. Nekateri imajo to dobro lastnost že prirojeno, drugi pa imajo večne težave z uspešnim oziroma učinkovitim pridobivanjem  znanja. Ker se je študijsko izpitno obdobje že začelo, vam ponujamo nekaj nasvetov za učinkovitejše študiranje.

Preden sploh odprete knjige, si postavite cilje, ne pa da se nepremišljeno zaletite v snov in tako hitro potem tudi obupate. Če pa si boste na seznam napisali cilje, boste vedeli, kaj pričakovati od učenja. Lažje boste ločili med pomembnimi in nepomembnimi podatki.

Poskrbite za primerne učne pogoje. V prostoru naj ne bo pretoplo, svetloba naj bo ustrezna. Odstranite oziroma izklopite vse moteče dejavnike, kot so računalnik, telefon, TV in podobno.

514BUJHQKOL
Odstranite moteče dejavnike.

Na začetku snov na hitro preletite. Tako se boste ogreli in dobili celosten pregled nad snovjo. Nato si učne enote razdelite na več krajših delov. Pri zapisovanju in učenju tudi podčrtujte, rišite in označujte pomembne informacije. S tem namreč povečate pozornost pomembnih delov, to pa lahko pripomore k boljšemu pomnjenju. Poleg tega si boste verjetno bolje zapomnili tudi informacije, ki stojijo ob izstopajočem podatku. Tako npr. nenavadna beseda poveča pozornost, zato si ne zapomnite le te besede, ampak tudi druge v njeni bližini. Pri študiranju je izjemno pomembno, da snov razumete. Četudi se nekatere stvari zdijo nemogoče za razumet, si poskušajte prebrano snov čim bolj predstavljati. Le tako boste znanje ohranili dolgoročno, saj nikoli ne veste kdaj vam zopet pride prav.

Še ena stvar, ki je za uspešno študiranje izjemnega pomena – odmor oziroma sprostitev. To za vsakega posameznika pomeni kaj drugega, pomembno je, da vsake toliko časa spočijete male sive celice. Prav tako ne pozabite na zadostno količino tekočine in hrane.

Ko nastopi dan izpita, se prepričajte, da znate za 10, tudi placebo igra namreč pomembno vlogo pri uspehu!

Barbara Oswald
Foto: info.graduatect.org, preissuchmaschine.de

Leave a Reply