Naziv najbolj kulturne šole leta gre v Brežice

Tudi letos je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) izbral najbolj kulturne osnovne šole v Sloveniji. Naziv so podelili 53 šolam, v sodelovanju z lansko zmagovalko OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem in Občino Cerklje na Gorenjskem  pa so izbrali tudi absolutno zmagovalko. Ta je postala Osnovna šola Brežice.

V Sloveniji se šolarji vsako jutro odpravijo v eno izmed 786 osnovnih šol (podatki Statističnega urada iz leta 2009), ki se poleg infrastrukturnih dejavnikov, razlikujejo tudi v samem šolskem sistemu. Pri ocenjevanju o podelitvi naziva kulturne šole leta, pa so strokovno komisijo zanimale predvsem obšolske dejavnosti na šolah, ki so se prijavile na razpis.

Med 53 osnovnimi šolami, ki so si v različnih kategorijah prislužile naziv kulturne šole, je najbolj kulturna šola leta 2013 OŠ Brežice. Kulturna šola v kategoriji velikih šol je postala OŠ Šentjernej, v kategoriji srednje velike šole OŠ Gorišnica, naziv kulturne šole v katogoriji malih in podružničnih šol pa je romal v hodnike Zavoda Sv. Stanislava, Osnovne šole Alojzija Šuštarja Ljubljana.

brežice
Osnovna šola Brežice. (Foto: eposavje.com)

Področna priznanja s katerimi nagrajujejo šole, ki izstopajo na posameznih kulturnih področjih so si prislužile OŠ Gorišnica za dolgoletno uspešno delo in izjemne dosežke na področju zborovske in glasbene dejavnosti. Obenem je šoli pripadlo priznanje za izjemne dosežke na področju filma in videa. Za dosežke na področju gledališke dejavnosti in recitatorstva OŠ Franja Malgaja Šentjur, za izjemne dosežke v folklori pa OŠ Šentjernej.

Za prodornost na likovnem področju je priznanje romalo v Radlje ob Dravi, najboljši literati in novinarji pa prihajajo iz OŠ Preserje pri Radomljah. Priznanje za izjemne dosežke na področju multikulturnosti in medetičnega sodelovanja so podelili OŠ Zbora odposlancev Kočevje.

Priznanja in nazive so podelili na uradni prireditvi v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika. Nagrajene šole so poleg cenjenega naziva prejele še vabila za udeležbo različnih seminarjev in izobraževanj za mentorje, najboljše štiri šole pa letno naročnino na strokovni reviji Mentor in Folklornik.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply