Naziv najboljšega informacijskega dosežka letos Supervizorju

Na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) so tradicionalno podelili nagradi za najslabši in najboljši dosežek na področju informacijske družbe. Slednjega je za leto 2015 prejela spletna aplikacija Supervizor.

T.i. informacijska jagoda izpostavlja primere odličnih praks na področju informacijskih tehnologij, medtem ko informacijska limona na drugi strani opozarja na področja, kjer so še potrebne izboljšave pripomočkov na področju informacijske tehnologije.

Letos je zmagovalna aplikacija med šestimi ožjimi kandidati postala Supervizor, ki predstavlja vzor, kako lahko s primerno informacijsko storitvijo izboljšamo transparentnost in poslovanje z državnimi in javnimi sredstvi. Sredstva, vložena v Supervizor, so se namreč naši državi že nekajkrat povrnila, saj je le-ta bistveno izboljšal gospodarnost poslovanja.

Informacijska limona je bila podeljena pomanjkljivi informatizaciji slovenskega pravosodja. “Na področju slovenskega pravosodja bi bilo treba izboljšati kakovost uporabe informacijskih tehnologij,” so v utemeljitvi zapisali pri IJS. Med kandidati za limono so bili še energetska izkaznica, oglasi na spletnih straneh in mobilnih napravah ter začasno dolgotrajno zaprtje Supervizorja.

Nagrado za tekoče dosežke je prejel dr. Domen Mongus, ki je razvil celovito programsko infrastrukturo za obdelavo 3D-podatkov zemeljskih opazovanj, imenovano gLiDAR, s katero je bil izveden nacionalni projekt zajema 3D-površja Republike Slovenije; rezultati vključujejo nov uradni digitalni model reliefa Slovenije ter oblake točk terena, stavb in nizke, srednje ter visoke vegetacije.

Priznanje za življenjsko delo v čast Donalda Michija in Alana Turinga pa je letos pripadlo profesorju dr. Juriju Francu Tasiču, za izjemen življenjski prispevek k razvoju in promociji informacijske družbe.

65193431_supervizor

Uroš Kotnik
Foto: novice24.net

Leave a Reply