Naziv Slovenec leta dobrohotnemu zdravniku Andreju Dopliharju

Slovenec leta je postal zdravnik Aleksander Doplihar, vodja ambulante za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja Pro Bono.

Upokojeni zdravnik, “borec za pravice spregledanih, človek, močnejši od državne birokracije”, ki kot prostovoljec nesebično pomaga že več kot 60 let, je z dobrimi 5.000 glasovi Nedeljskega dnevnika osvojil laskavi naslov Slovenec leta.

(foto: siol.net)
Aleksander Doplihar je za prostovoljno delovanje bil nagrajen že leta leta 2011, ko je postal Ime leta. (foto: siol.net)

Zakaj, je izkazana čast pripadla ravno njemu, je kratko, jedrnato in povsem nazorno zapisano v obrazložitvi: “Sredi snežnega meteža sta z ženo odhitela v Goričko, le zato, ker je v Nedeljcu prebral zgodbo o tem, kako se nekomu godi velika krivica, kako je država izbrisala vse njegove pravice, ga poteptala v blato in zaprla zaradi tega, ker je njegov pes zaklal tri kure. Odšel je do Viktorja Sračnjeka, ki je moral zaradi nezmožnosti plačila kazni v zapor, ga kot prvi zdravnik po dolgem času pregledal, ob njegovi pripovedi pa ugotovil, da mu pripada pokojnina iz minulega dela. To je tudi dokazal in Viktor je jeseni dobil pokojnino. Aleksander Doplihar mu je vrnil dostojanstvo in upanje za dneve, ki prihajajo.”

Poleg Dopliharja, ki je leta 2011 že postal Ime leta, so nabor nominiranih sicer sestavljali še Geza ErnišaDušana FindeisenToni GašperičDavorin Maglica, Lucija Mlinarič, Ahmed PašićStanko PušenjakBarbara Pešut in Helena Žigon.

Skromni zdravnik se je s tem kot 14. prejemnik priznanja pridružil pisani druščini Slovencev, ki so s svojimi prispevki tako ali drugače zaznamovali zadnje četrt stoletja: Janezu StanovnikuMilanu KučanuJanezu Drnovšku, Davu KarničarjuSrečku KatancuAlojziju Uranu, Borutu PahorjuDanilu TürkuPetri MajdičDejanu ZavcuJožetu ColaričuAniti Ogulin in Brigiti Bukovec.

Uroš Kotnik

Leave a Reply