Ne čakajte. Počnite vse, kar ste si od nekdaj želeli.

»Če ne veste, v katero smer hodite, se ne čudite, da pridete nekam, kamor niste hoteli.« Yogi Berra

Da bi lahko šli po pravi poti, moramo najprej vedeti, kam smo namenjeni. Sliši se logično in enostavno. Pa vendar mnogi v življenju dostikrat nimajo pojma, kam želijo. O tem niti ne razmišljajo. Da ne bi bili znova prizadeti in razočarani, se odrečejo svojim željam in pričakovanjem. Postanejo skromni, potlačijo ambicije, ne postavljajo si ciljev in upajo, da bo sčasoma bolje. Živijo ujeti v preteklosti. Upajo, da bo čas pokazal smisel njihovega početja.

A čas nima te moči. Moč je v nas. Mi in samo mi smo tisti, ki odločamo, kakšen pomen bomo dali svojim izkušnjam; tudi tistim, ki so bile težke in boleče. Bomo dovolili, da nam vzamejo vero in upanje? Ali jih bomo izkoristili kot priložnosti, da bi lahko bil naš naslednji korak boljši? Si bomo v bodoče, ne glede na vse, z zaupanjem vase postavljali jasne cilje na vseh področjih življenja ali bomo živeli v strahu, brez pričakovanj, ambicij in ciljev?

Ne cakajte ...Vsakič, ko se izognete odločitvi in pustite, naj se stvari odvijejo »same od sebe«, ste v resnici sprejeli odločitev. Odločili ste, naj vse ostane po starem: služba, denar, odnosi, zdravje, kvaliteta življenja ali karkoli drugega. Ko se ne odločate na novo, namreč dopuščate, da vas vodijo vaše stare izbire. Če želite še naprej hoditi po utečeni poti, je vse v redu. Če pa ne, pa boste morali drugače pogledati na vse, kar bi v življenju radi spremenili. Ne izgubljajte se v tehtanju, kaj lahko pri tem »izgubite« in kaj»pridobite«, kajti ničesar ni, kar bi imelo v naprej določen pomen za vas. Vi ste tisti, ki ga določate vsemu, kar pride k vam. Ne iščite smisla v življenju, ampak mu ga dajajte. Ne čakajte na jutri. Vzemite, kar vam življenje danes ponuja in poglejte nanj s pozitivnimi očmi. Zagledali boste nove kraje, videli drugačne ljudi, opazili vznemirljive stvari. Obnovite stike z davno pozabljenimi prijatelji, povežite se z družino, dovolite si nedolžne neumnosti, pojte, plešite, počnite vse, kar ste si od nekdaj želeli, pa ste mislili, da nimate časa. Čas imate, ne veste pa, koliko vam ga je še ostalo. Zato bi bilo res škoda vsakega zapravljenega trenutka.

Mateja Kunc, www.izaq.si
Več prispevkov Mateje Kunc v rubriki Ključ do sreče.

Leave a Reply