Ne zavrzite paketkov “silica gela”! Uporabite jih na najrazličnejše načine.

Saj poznate to zgodbo: Pravkar ste se vrnili z nakupovanja. Odprete škatlo z novimi čevlji in po kratkem občudovanju v kotu opazite še majcen paketek. »Spet ti nepotrebni odpadki,« si mislite, ko že stotič vržete stran vrečkico, na kateri piše »silica gel«. Vendar pa ti paketki še zdaleč niso zgolj odpadek – v gospodinjstvu so uporabni na sto in en način. Za vas smo izbrali nekaj najboljših.

Foto: www.thephoblographer.com
Foto: www.thephoblographer.com

»Silica gel« paketki vsebujejo trdno obliko silicijevega dioksida. Ta zelo dobro vpija vlago, zato ga nekateri proizvajalcev različnih predmetov uporabljajo, da svoje artikle ohranijo suhe in preprečijo, da bi se uničili. Kot pomoč pri odstranjevanju vlage pa lahko te paketke uporabite tudi doma.

Z njimi lahko osušite moker telefon. Če vam telefon pade v vodo, ne skrbite. Takoj ga ugasnite, odstranite baterijo in vse kartice, nato pa ga postavite v posodo in zasujte s silica vrečkicami. Te bi morale čez noč vpiti vso vlago.

Zaščitite fotografije. Če živite v območju z visoko vlago v zraku, lahko fotografije, še posebej tiste, spravljene v škatlah, postanejo zgubane. Temu se lahko izognete, če v škatlo vržete še nekaj paketkov silice.

Ohranite fotografsko opremo suho. Če fotografirate v vlažnih pogojih, opremo pospravite v torbo z nekaj paketki silice. Ti bodo preprečili, da bi se leča vašega fotoaparata zarosila.

Podaljšajte čas uporabe vaše britvice. Če jo pospravite v škatlo skupaj s paketkom silica gela, rezilo ne bo tako hitro oksidiralo.

Na okenskih policah pa bodo paketki silice preprečili nabiranje vlage na steklu. Enako dobro učinkujejo tudi na armaturni plošči vašega avtomobila.

Martina Drobne

Leave a Reply