Nekateri ostanki hrane so lahko tudi uporabni

Vsakodnevno v koš mečemo sadne olupke, kavne usedline in čajne vrečke, a pri tem ne pomislimo, da nam lahko kasneje pridejo še kako prav. Preverite, kako jih lahko uporabite.

Kavna usedlina

Kava ima zelo močan vonj, ki vsako jutro napolni naš dom. Če pa ima vaš hladilnik zaradi določene hrane zelo neprijeten vonj, v skodelico ali na krožnik stresite nekaj kavne usedline. Ta bo vsrkala neprijeten vonj in hladilnik napolnila s svojo aromo. Kavno usedlino pa lahko uporabimo tudi kot piling za telo, poleg tega pa kava pospeši pretok krvi, zato je koža sijoča in nahranjena.

Posušeno usedlino lahko uporabite tudi na vrtu. Če ga pogosto obiščejo nezaželene živali, na primer potepuške mačke ali psi, ga posipajte z usedlino, ki jih bo pregnala.

tretja
Kavna usedlina ima zelo močan vonj, zato učinkovito prežene neprijetne vonjave.

Čajne vrečke

Tudi čajne vrečke imajo močno aromo, zato vase vsrkajo neprijetne vonjave. Če imajo vaše roke neprijeten vonj, ker ste prej rezali čebulo ali česen, z vrečkami podrgnite po rokah, jih namilite ter sperite. Vonj bo takoj izginil. S čajnimi vrečkami lahko zloščite tudi čevlje ali pa odstranite neprijetne vonjave v mikrovalovni pečici. To storite tako, da že uporabljeno čajno vrečko ponovno daste v vodo in jo v mikrovalovni pečici grejete nekaj minut.

Sadni olupki

Sadne olupke, še posebej olupke pomaranč, limon in mandarin, lahko sušite na radiatorju, v tem času pa bodo vaš dom napolnili s prijetnim vonjem po citrusih. Posušene olupke lahko vržete tudi v kamin, saj bo zaradi njih ogenj gorel dlje, po vašem domu pa se bo širil prijeten vonj.

druga
Čajne vrečke so po uporabi še kako koristne.

Lučka Bajs
Foto: healthline.com, curbly.com, 

Leave a Reply