Nekdaj »trdnjava« mamilarskega kartela, danes najinovativnejše mesto na svetu z mrežo tekočih stopnic in žičnice

Drugo največje kolumbijsko mesto Medellin je po zadnji raziskavi razglašeno za najinovativnejše mesto na svetu. Med družbo dvestotih svetovnih mest je nekdanja »trdnjava« mamilarskega kartela, prejela več glasov kot New York in Tel Aviv. 

Drugo največje kolumbijsko mesto z 2,7 milijona prebivalcev si je po raziskavi ameriškega Inštituta za urbano okolje prislužilo naziv najinovativnejšega mesta na svetu. Inštitut je sestavil seznam mest na podlagi osmih meril kot so kultura, infrastruktura, možnosti izobrazbe ter nato seznam zožil na 25 mest in sodbo najinovativnejšega mesta prepustil javnosti.

medellin
Poleg žičnice, ljudje iz revnejših predelov na strmih pobočjih uporabljajo tekoče stopnice za varnejši dostop do samega centra mesta v dolini.

Medellin, nekdaj znan kot trdnjava mamilarskega kartela je med konkurenco dvestotih svetovnih mest, premagal mesta kot so New York in Tel Aviv.

Mesto ima dobro urejeno infrastrukturo, javne stavbe in prostore, knjižnice in galerije. Še posebej pomembne so mreže velikih tekočih stopnic in žičnice, ki omogočajo prebivalcem revnejših predelov na strmem pobočju lažji prehod do centra mesta v dolini ter sistem podzemne železnice, ki ga dnevno uporablja pol milijona ljudi.

Fascinanten pa je podatek o znižanju kriminala, ki pravi, da se je število umorov med leti 1991 in 2010 zmanjšalo za kar 80 odstotkov.

Matjaž Kljajić

Foto: epa.org

Leave a Reply