Nekoliko drugačne poslikave pirhov

Tudi tisti, ki ne praznujejo velike noči, imajo radi nekatere stare običaje, v katere nedvomno sodi tudi barvanje velikonočnih pirhov. Če ste tudi vi že naveličani klasičnega barvanja z jedilnimi barvili, potem letos izberite nekoliko drugačne, a zanimive poslikave velikonočnih jajčk. 

 

imagesBarvanje z gobo in akrilnimi barvami

Gobo razrežite na majhne koščke. V nizko posodo ali na povoščen papir zlijte nekaj akrilne barve. Delčke gob pritrdite na bucike – eno za vsak barvni odtenek. Potopite gobo v barvo in z njo lahno premažite jajce. Opozorilo: pirhov pobarvanih z akrilnimi barvami ne uživajte!

Voskanje pirhov

Jajce pokapljajte z voskom iz prižgane sveče. Ko se vosek strdi, vrzite jajce v barvo za živila (jedilne barve). Po slabi minuti jih vzemite iz barve in posušite. Pozneje lahko vosek postrgate z jajca in ga pomočite v drugo barvo ali pa vosek po želji pustite na pirhu.

Naravna barvila

Zmešajte izbrano naravno barvilo s pol žlice kisa in nekaj vode v skodeli. Dodajte nekuhana jajca (voda naj prekrije jajca) in zavrite. Zmanjšajte ogenj in kuhajte od 10 do 15 minut. V kolikor jih boste kuhali dlje, bo odtenek temnejši. Če želite ustvariti čudovit marmornati učinek, potem ovijte nekuhana jajca v čebulne lupine (bele ali rdeče), špinačne liste ali svež žafran. Tako ovita jajca zavežite v stare najlonke, omot privežite in kuhajte. Ko se skuhajo,jajca pustite nekaj časa še v omotu, nato pa odvijte.

ostereier-naturfarbe
Barvanje jajc z naravnimi barvili je vedno bolj priljubljeno.

Pirhi s semeni

Kuhano jajce premažite z lepilom (belim) in povaljajte po na povoskanem papirju razpostrtih semenih (bučnih, lanenih, ovsenih …).

Barbara Oswald
Foto: hintergrundbilder.wallpaperstock.net, deichmann-familienwelt.de, livingathome.de

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply