Nemški raziskovalci predstavljajo največje umetno sonce na svetu

V raziskovalnem središču DLR so nemški znanstveniki razvili sistem Synlight, ki ga sestavlja 149 ksenonskih žarnic z močjo 350 kilovatov.

Sistem žarnic je usmerjen v majhno ploščo, ki se segreje na več kot 3000 stopinj Celzija. Sevanje, ki ga proizvaja umetno sonce, je tako močno, da v posodi, povezani z osvetljeno ploščo, razbije molekule vode in loči kisik od vodika.

S tem bi radi ugotovili, ali je s pomočjo sončne svetlobe mogoče učinkoviteje pridobivati plin vodik. Slednjega danes proizvajamo predvsem z elektrolizo, medtem ko so naravna nahajališča na Zemlji zelo redka.

Vodik najpogosteje najdemo v vodi oziroma v različnih ogljikovodikih. Prosti vodik je zelo uporaben plin, med drugim ga marsikdo vidi kot gorivo prihodnosti, ker ne povzroča ogljičnih izpustov in zato ne škodi okolju.

Sistem žarnic Synlight za to sicer še ni končna rešitev, vendar bo učinkovito pripomogel pri iskanju pravih parametrov za čim učinkovitejše pridobivanje vodika iz vode s pomočjo svetlobe in toplote laboratorijskega dvojnika sonca.

Uroš Kotnik
Foto: phys.org

Leave a Reply