New York: Telefonske govorilnice bo zamenjal brezplačen internet

Zanimiva in zagotovo precej obetavna novica prihaja iz ameriškega velemesta, kjer bodo stare telefonske govorilnice na ulicah zamenjali z okoli 10.000 stolpi s signali za brezplačen brezžični internet, možnostjo polnjenja telefonskih baterij in spletnega telefoniranja.

“S tem predlogom za najhitrejše in največje mestno brezžično spletno omrežje, dostopno tako domačinom kot tujcem, delamo ključen korak k bolj odprtemu in povezanemu mestu,” je v ponedeljek za javnost sporočil Newyorški župan Bill de Blasio.

Mesto je namreč že izbralo ponudbo skupine podjetij pod imenom CityBridge, s čimer mora ambiciozni projekt LinkNYC potrditi zgolj še odbor za pregled franšiz in koncesij. Slednje bo koristilo predvsem milijonom prebivalcem mesta, pa tudi turistom. Pri tem za mestni proračun ne bodo nastali nikakršni stroški, saj se bo načrt financiral iz oglasov na novih stolpičih, ki bodo postavljeni v vseh petih mestnih občinah (Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx, Staten Island). Pa ne samo to – projekt bo New Yorku obenem prinesel tudi 800 novih delovnih mest.

Naprave bodo imele tudi ekran, na katerem bodo lahko uporabniki stopili v stik z mestnimi agencijami.

Dodajmo še, da ima “veliko jabolko” še vedno okrog 8400 telefonskih govorilnic, ki so večinoma polomljene in ne delujejo. Nekaj jih bodo pustili kot muzejske primerke v spomin na nekdanje čase, nekatere pa bodo preprosto spravili na odpad.

free-wifi-in-new-york

Uroš Kotnik
Foto: stay.com

Leave a Reply