Nič ne more ustaviti znanja – Projekt Simbioza kljub udarcu nadaljuje z delovanjem

Življenje je polno neprijetnih izkušenj, po katerih se je težko pobrati in z dvignjeno glavo oditi naprej, vseeno pa obstajajo posamezniki in skupine, ki jim to navkljub vsemu uspe. Na noge se te dni postavlja tudi Simbioza medgeneracijski center, ki le nekaj dni po ropu, v katerem so jim bili ukradeni vsi računalniki, optimistično napoveduje, da bodo njihove delavnice potekale nemoteno.

Foto: http://www.simbioza.eu/
Foto: http://www.simbioza.eu/

Projekt Simbioza, ki je delo Zavoda Ypsilon, se zavzema za prenos znanja med generacijami in deluje na podlagi predpostavke, da se ljudje pravzaprav vse življenje učimo. Del tega projekta je tudi seznanjanje starejših s tehnologijo in spodbujanje njihove računalniške pismenosti. Prav iz tega razloga je bil rop, ki se je zgodil v noči iz 25. na 26. februar, med katerim so bili iz njihovega medgeneracijskega centra ukradeni tako stacionarni kot prenosni računalniki in projektorji, tako hud udarec.

Foto: http://www.simbioza.eu/
Foto: http://www.simbioza.eu/

A Simbioza zdaj ta udarec vrača. Ob pomoči številnih podjetij in dobrosrčnih posameznikov, ki so podarili potrebno računalniško opremo, so uspeli postaviti zasilno računalniško učilnico, kjer starejši lahko ob pomoči mladih že nadaljujejo spoznavanje z računalniki, internetom, spletno pošto in povezanimi vsebinami. Tudi delavnice, napovedane za marec in ki poleg dela z računalniki zajemajo še druge medgeneracijske aktivnosti, se bodo izvajale po načrtih.

Naslednji cilj je ponovna vzpostavitev medgeneracijskega centra. Na pomoč bodo priskočili partnerji projekta, Zavarovalnica Triglav, Intel, Microsoft, Simobil, Mimovrste, Stejles in HP.

Martina Drobne

Leave a Reply