Nič več klicanja, nič več čakanja na taksi

Brezplačna slovaška aplikacija, ki so jo razvili v Bratislavi za enostavno in hitro naročanje taksi prevoza, je odslej na voljo tudi iskalcem taksijev v Ljubljani. Poleg Ljubljane aplikacija danes pokriva še Bratislavo, Košice in Žilino na Slovaškem, Prago in Ostravo na Češkem, ter ukrajinsko prestolnico Kijev. Podpira operacijske sisteme iOS, Android, Windows in BlackBerry. V dveh letih delovanja si je aplikacijo preneslo že 200.000 uporabnikov in 1100 ponudnikov taksi storitev, ki mesečno opravijo 100.000 prevozov. Vsak nov uporabnik prejme pet evrov bonusa, ki ga porabi v prvem mesecu od prenosa.

Hopin taxi
Prikaz enostavne uporabe aplikacije HOPIN TAXI na mobilni napravi. (foto: Kristian Eric Šipek/Piccollage)

Enostaven dostop preko računalnika ali mobilnega telefona
Uporabnik si namesti brezplačno aplikacijo na telefon ali dostopa do nje preko spletne strani. V nobenem primeru za uporabo ni treba opraviti registracije, kar še dodatno olajša uporabo. Nato izbere izhodiščno točko, kjer želi, da ga taksi pobere. To lahko opravi z že vnesenimi točkami na zemljevidu aplikacije ali naslov vpiše ročno. Na zemljevidu so prikazani taksiji, ki so trenutno prosti, ter čas, ki ga potrebuje najbližji prosti taksist, da pride do lokacije uporabnika. Za izbiro začetne lokacije uporabnik klikne na ikono, ki se prikaže ob njegovi trenutni lokaciji. S premikom po zemljevidu ali z vpisom naslova je možno lokacijo spremeniti. Ko je lokacija izbrana, jo potrdi s klikom na »Potrdite lokacijo«. Nato je potrebno izbrati še cilj, to stori s klikom na zemljevid ali vpisom naslova. Za zaključek ciljne lokacije je potrebno klikniti »Potrdite lokacijo«. Ko so ti koraki opravljeni, se uporabniku prikaže predvidena cena (predvidena zato, ker so med taksi ponudniki razlike v cenah prevoza) in izbere način plačila (plačilo poteka s kartico ali gotovinsko, vselej ob koncu prevoza) ter klikne »Poslati naročilo«.

Položaj izbranega vozila je nato mogoče spremljati na interaktivnem zemljevidu
Aplikacija omogoča natančno izbiro željenih kriterijev, in sicer je mogoče pred naročilom prevoza izbrati vrsto vozila (enoprostorec, limuzina, karavan, kombilimuzina), jezike, ki jih voznik govori, spol voznika ter druge lastnosti (hišni ljubljenčki, nekadilci, otroški sedež 3+, invalidski voziček). Spremljati je mogoče položaj razpoložljivih voznikov in nato tudi izbranega na interaktivnem zemljevidu na zaslonu mobilne naprave, videti fotografijo vozila že pred izbiro in oceniti vsako vožnjo in voznika po opravljeni vožnji.

Bonus vožnja in omejitev cene navzgor
Kot uvodoma omenjeno, bo vsak novi uporabnik aplikacije prejel 5 evrov, ki jih bo lahko porabil za taksi prevoz v 45 dneh od prenosa aplikacije. Prav tako pa bodo z bonusom za prevoz nagrajeni vsi uporabniki, ki bodo aplikacijo priporočali naprej. Ob prvi vožnji novega uporabnika, bo tisti, ki mu je aplikacijo priporočil, prav tako prejel bonus, ki ga bo vnovčil ob prevozu s taksijem.
Hopin Taxi je za Ljubljano omejil cene navzgor tako, da startnina velja 1 €, prevožen kilometer največ 0,89 € in minuta čakanja 0,29 €. Uporabnike pozivajo, da vsakršno odstopanje navzgor prijavijo in hkrati zagotavljajo, da bodo vsa preplačila povrnili.

Kaj aplikacija pomeni za taksiste?
Zanimivo je omeniti, da so cilji slovaškega podjetja prepričati v enem letu uporabe 300 voznikov taksijev, ki bi opravili 50 tisoč naročil mesečno. Taksisti, ki so se odločili za Hopin Taxi imajo v vozilo nameščeno dodatno napravo, s katero opravljajo naročila. V začetnem obdobju uporabe bodo oproščeni plačila provizije, ki bo od konca leta dalje znašala 7 % posamezne transakcije. Da bi v svoje vrste sprejeli čim več taksistov, so v podjetju Hopin Taxi pripravili finančne spodbude in sistem nagrajevanja za taksiste, ki bodo opravili čim več naročil.

Kristian Eric Šipek

Leave a Reply