Nič več plastičnih vrečk na Ljubljanskih tržnicah

Za novo leto so si v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice zamislili korenite spremembe – najemniki na njihovih tržnicah bodo morali plastične vrečke postopoma zamenjati z biološko razgradljivimi.

»Nisem večna, sem pa zato manj tečna,« je geslo nove kampanje proti plastičnim vrečkam, s katero so svoj kamenček v mozaik še nekaj dni aktualne zelene prestolnice Evrope 2016 dodali še v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT). Skupaj z ljubljansko mestno občino so se zaradi skrb vzbujajočih podatkov o letni porabi plastičnih vrečk, ki s svojo večnostjo povzročajo velike težave okolju in ljudem, odločili, da nekaj ukrenejo tam, kjer so te zelo razširjene oziroma kjer je v njihovi moči, da uvedejo spremembe.

Foto: Tomaž Skale
Foto: Tomaž Skale

Na vseh tržnicah, ki jih upravljajo,  so zato vsem najemnikom razdelili biološko razgradljive vrečke, ki skupaj z vsebino razpadejo v kompost. »Te vrečke iz koruznega škroba v nasprotju s plastičnimi vrečkami ne bodo obremenjevale okolja in predstavljajo učinkovito rabo virov. Želimo, da se konča dojemanje plastike kot neškodljivega in poceni blaga,« je o pomembnem koraku povedala direktorica LPT Mateja Duhovnik.

Približno 127.000 okolju prijaznih vrečk so tokrat najemnikom razdelili brezplačno. To so ocenili, da bi jim moralo zadostovati za približno en mesec, z januarjem pa bodo biološke vrečke plačljive. Zagotovo za prodajalce sadja in zelenjave, zelo verjetno pa tudi za kupce, ki kupujejo pri njih. »Na najemnikih je, da se odločijo, ali bodo podražili svoje pridelke ali pa bodo vrečke neposredno zaračunavali strankam,« je pojasnila Duhovnikova. V vsakem primeru bo javno podjetje prevzelo naročanje vrečk, saj jih zaradi večjih količin dobijo po ugodnejši ceni, in tudi najemnikom naj bi jih ponujali po nabavni ceni, saj je njihov namen predvsem spodbuditi trajnostni odnos. Zato najemnikov ne nameravajo niti kaznovati, ampak jih le z argumenti in s pomočjo kupcev postopoma prepričati, da povsem izločijo škodljive plastične vrečke, ki za razgradnjo v naravi potrebujejo tudi več sto let.

Bo pa okolju prijaznejša alternativa za branjevce vsekakor dražja od plastičnih vrečk, ki jih uporabljajo že leta. »Te vrečke so šestkrat cenejše od bioloških, zato smo tudi doslej posegali po njih,« je dejala ena izmed branjevk na osrednji ljubljanski tržnici, kjer za zdaj vladajo še mešani občutki. Slišali smo od napačne predstave, da so nove vrečke še vedno plastične, do tega, da bo nekdo zaslužil na ta račun. »Pozdravljam uvedbo ekoloških vrečic, kajti v tem je prihodnost. Čuvajmo naš planet za nas in naše zanamce,« pa je na drugi strani povedala zgovorna najemnica Marjeta Žabjek, ki nima težav s tem, da bo v te razgradljive vrečke odmerjala tudi kislo zelje.

Seveda, prav vsi na tržnici pa se strinjajo, da je najbolje, če stranke prinesejo svoje vrečke in embalažo in večina nam je potrdila, da je vedno več takšnih, ekološko ozaveščenih kupcev. Še nikogar niso zavrnili, ko je predložil svojo bombažno vrečko ali vrečke iz starih zaves, dežnikov in podobno. »Glede na to, da bodo vrečke z januarjem plačljive, pričakujemo, da bodo kupci prišli s svojimi košarami, vrečkami za večkratno uporabo, kar tudi mora biti prva izbira, šele na drugem mestu naj bodo biološko razgradljive vrečke,« je poudarila tudi Duhovnikova.

Sonja Kolarič

Leave a Reply