Nina in Damjan Žepič – junaška reševalca hrtov

Kranjska zakonca Žepič sta preko svojega društva za pomoč psom življenje rešila že preko 300 zavrženih tekmovalnih in lovskih psov.

Nino in Damjana je pred leti življenje poneslo v sosednjo Italijo, kjer sta se prvič odločila pomagati odsluženim psom oziroma pointerjem. Zdaj se s samarijansko dejavnostjo ukvarjata že šest let.

Vse skupaj se je pričelo s tem, ko sta zakonca spoznavala tragične zgodbe hrtov, ki so zaradi starosti postali prepočasni za dirke, kar je bil tudi povod za ustanovitev Slovenskega društva za pomoč hrtom. Glavni poslanstvo le-tega je opozarjati, da v Veliki Britaniji in na Irskem tekaško kariero letno zaključi približno 20.000 velikih angleških hrtov tekačev (ang. greyhound), med katerimi po upokojitvi le četrtina dobi nov dom, preostale “evtanazirajo na pasjih deponijah ali uporabijo pri preizkusih,” sporočajo iz društva.

slika-600x340-1318167301-640573

Podobno na žalost doleti tudi na tisoče španskih hrtov (izv. galgov), ki jih na podeželju uporabljajo za lov na zajce. “Po lovski sezoni, ko so stari manj kot dve leti, jih lastniki zavržejo, ker jih ne potrebujejo več. Odpeljejo jih v mesto in jih prepustijo življenju na ulici, dokler od izčrpanosti in lakote ne poginejo. Vsako leto je ubitih več tisoč galgov,” je za Slovenskenovice.si pojasnila Žepičeva, ki je v znak preprečitve krute usode v Ivančni Gorici ravnokar gostila deset upokojenih psov.

“Prvi hrt, ki sva ga posvojila, je zdaj star enajst let. Prvi pointer, ki smo ga posvojili, je pri nas že tri leta. Našli so ga na zapuščenem posestvu, kamor so strpali 80 psov. Ti so se dobesedno jedli med seboj, in ko so jih našli, je bilo živih le še dvajset, vsi drugi so že poginili. Clemen je tedaj tehtal 14 kilogramov – normalno zdrav bi jih moral imeti dvakrat toliko,” še dodaja.

Podobno usodo je doživelo okoli tristo angleških in španskih hrtov ter okrog 25 pointerjev, ki pa so s pomočjo društev že varno prispeli v Slovenijo. V društvu so sicer veseli kakršnegakoli novega člana – bodisi takšnega, ki bi psa rad posvojil, bodisi tistega, ki bi bil pripravljen ponuditi začasno zatočišče.

Uroš Kotnik
Foto: žurnal24.si

Leave a Reply