Niso le zdravila tista, ki zdravijo

Znanilci upanja so tisti onkološki zdravstveni delavci, ki so jih bolniki, njihovi svojci in drugi predstavniki zainteresirane javnosti izbrali kot najbolj srčne sopotnike na težki poti boja z rakom. V kategoriji zdravnik/zdravnica sta Znanilca upanja postala dr. Erik Brecelj in dr. Jernej Benedik, v kategoriji medinska sestra/tehnik je največ nominacij prejel Nedeljko Grgić, v kategoriji drugi zdravstveni delavci pa informator na Onkološkem inštitutu Bernard Šutić.

Akcija Znanilci upanja, katere častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je letos potekala drugič in še bolj uspešno, kot lani, saj je z vseh koncev Slovenije prispelo več kot devetsto nominacij za številne onkološke zdravstvene delavce. Ob prevzemu nagrade se je dr. Brecelj zahvalil vsem svojim sodelavcem na Onkološkem inštutitu in poudaril, da “imamo, na žalost, vsi skupaj vedno manj časa za bolnike. Te nagrade ne čutim le kot priznanje za svoje delo, temveč tudi kot obveznost, da nekaj spremenim na bolje.” V imenu zadržanega dr. Jerneja Benedika je nagrado ponosno prevzela njegova mama Marta Benedik, s popotovanja po Indoneziji pa se je z video posnetkom oglasil “najbolj nasmejan človek na planetu”, medicinski tehnik Nedeljko Grgić, ki ga vsi kličejo kar Nedi. Zaželel si je, da bi nagrado v njegovem imenu prevzela Mojca Jambrešič, nekdanja bolnica, za katero je Nedi skrbel, in njegov najboljši prijatelj Bernard Šutić, tudi sam zmagovalec Znanilcev upanja. Bernard, ki dela kot informator na Onkološkem inštitutu in tako predstavlja prvi stik z obiskovalci, je ob prevzemu svoje nagrade dejal: “Jaz se klanjam bolnikom, kajti oni so največji borci.”

Znanilci upanja 2015 nagrajenci
Ivka Glas, Erik Brecelj, Marija Vegelj Pirc, Bernard Šutić, Marta Benedik, Mojca Jambrešič, Kristina Modic, Lorna Zadravec Zaletel

Pobudniki akcije so štiri civilna združenja: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Ustanova Mali vitez, Društvo bolnikov z limfomom in levkemijo ter EuropaCollon, s svojim delom pa so akcijo podprli tudi številni znani Slovenci.

Iz utemljitev, ki so spremljale preko spleta ali tiskanega obrazca oddane nominacije, je jasno razvidno, kako pomembno je bolnikom tisto, kar seže preko gole strokovnosti. “Izstopa z izjemno energijo, toplino, človečnostjo, je prijazen in razumevajoč. Dragocen kot zdravnik in človek,” je ob oddaji svoje nominacije za dr. Erika Breclja zapisal eden od sodelujočih v akciji. “Zdravnik, ki ne le s strokovnostjo, ampak tudi s človečnostjo, sočutjem in humorjem najbolj težke trenutke v življenju naredi znosne. Z največjo hvaležnostjo se ga spominjamo,” pa je svojo izkušnjo z dr. Jernejem Benedikom opisal eden njegovih bolnikov, ki je zanj oddal svojo nominacijo.

V utemeljitvah ob nominacijah za Nedeljka Grgića skoraj nihče ni mogel mimo njegovega nasmeha in sposobnosti, da jih nasmeji, tudi ko jim sploh ni do smeha. O pomenu in zdravilni moči nasmeha je eden od sodelujočih napisal takole: “Ko človek zboli, je še kako pomembno, da se ne zdravi le z zdravili in terapijami, temveč tudi s smehom in dobro voljo. Bolezen pogosto naredi svet okoli nas siv in zdi se, kot da ni več veselja, za kar so najboljše zdravilo dobri ljudje. Nedeljko je prav gotovo eden izmed tistih, ki se z boleznijo iz dneva v dan srečujejo iz oči v oči in vejo, da bolniku najbolj pomagajo dobra volja, pogovor in čas, ki si ga vzamemo zanj. Skozi leta si je nabral veliko znanja in izkušnj in še vedno ostaja to, kar je – najbolj nasmejana oseba na planetu!”

Da je ob tako težki bolezni pomemben prav vsak zdravstveni delavec, s katerim imajo stik bolniki in svojci, dokazuje tudi zmaga informatorja na Onkološkem inštitutu, mladega Bernarda Šutića, ki predstavlja prvi stik ob vsakem obisku. Najpogostejša beseda ob utemeljitvah nominacij zanj je bila “naš sonček”, eden od sodelujočih pa je zanj zapisal takole: “Je zelo prijazen, vedno nasmejan, poln življenja ter vsakič poln vzpodbudnih, hudomušnih besed. Pacientu veliko pomeni, da te na začetku zdravljenja, pa tudi kasneje, ko prihajaš na kemoterapije ali kontrole, pričaka taka oseba.”

Leave a Reply