Nizkoenergijski prigrizki

Tudi kadar se odločite za bolj zdrav način življenja in stremite k izgubi telesne teže, je pomembno, da takšno odločitev ne jemljete prestrogo, ampak si občasno privoščite kakšen prigrizek. Tokrat vam predlagamo nekaj idej o nizkoenergijskih prigrizkih, ki ne povzročajo slabe vesti. 

Sladoled je priljubljena sladica predvsem v poletnem času, ljubitelji ledenega priboljška pa si ga privoščijo ne glede na letni čas. Četudi ga uvrščamo med sladice, ne velja za tako hudo pregreho, saj vsebuje približno 60 odstotkov vode. Osnovne sestavine so sicer še polnomastno mleko, jajca, sladkor in pa smetana. Dobro je tudi vedeti, da imajo kremni sladoledi skoraj enkrat višjo energijsko vrednost, zato je priporočljivo seči po sadnih okusih.

Florida-Strawberry-Ice-Cream
Manjša kepica sadnega sladoleda v kombinaciji s svežim sadjem je odlična izbira za popoldanski prigrizek.

Če si želite večje porcije z majhno energijsko vrednostjo si privoščite “domačo” pokovko. Običajno ima ta slan prigrizek, ki ga pripravite doma, manj kalorij kot tisti v kinu. Brez slabe vesti lahko pojeste za kar približno 6 skodelic pokovke. Ker ta prigrizek zahteva veliko žvečenja, je občutek zadovoljstva še večji. Prav tako ima visoko vsebnost vlaknin, tako boste siti dalj časa.

Med priljubljene prigrizke spadajo tudi polnozrnati krekerji s sirom, saj so odlična izbira za malico med obroki. Zaradi vsebnosti vlaknin boste siti dalj časa, sir pa vašemu telesu zagotavlja kvalitetne beljakovine in kalcij. Da bi ohranili naziv “zdrav” prigrizek, si privoščite tri krekerje in tri koščke sira z nizko vsebnostjo maščob.

Sadni smoothiji so pravzaprav najboljša izbira med nizkoenergijskimi prigrizki. Zagotavljajo kup mineralov, vitaminov in antioksidantov, z njim pa lahko nadomestite en dnevni obrok (najbolj primerno, da večerjo). Skupaj zmešajte tretjino lahkega jogurta in 2/3 svežega sadja ali zamrznjenih gozdnih sadežev. Zaradi ledene vsebine jo boste pili bolj počasi in boste tudi dalj časa siti.

Barbara Oswald
Foto: staging.primalearningcenter.com, strawberrysue.com  

Leave a Reply