Nobelova nagrada za mir v roke EU

Danes, 10. decembra so v norveški prestolnici Oslo podelili Nobelovo nagrado za mir. Kot je bilo znano že 12. oktobra, je letošnja dobitnica Evropska unija, in sicer za preoblikovanje Evrope “iz celine nemirov v celino sprave”.

Letošnja Nobelova nagrada za mir je romala v roke predsednikom Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropskega parlamenta, Joseju Manuelu Barrosu, Hermanu Van Rompuyu in Martinu Schulzu.

Na podelitvi je bilo navzočih 20 predstavnikov članic EU, med drugim tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande. Predsednik Evropske komisije Barroso je ob prejemu priznanja dejal: “Danes je eden od najvidnejših simbolov naše enotnosti v naših rokah. To je evro, skupna evropska valuta, ki jo bomo branili.”

Poleg obeh priznanj, medalje in diplome, ki ju bodo zadržali v evropski skupnosti, prejetje Nobelove nagrada prinaša tudi zajeten kupček denarja, natančneje 930.000 evrov, ki bodo iz sklada EU prešle v roke raznim projektom za pomoč otrokom, žrtvam vojn in konfliktov.

Za glavni razlog za prejetje nagrade je norveški odbor v svojem razkritju 12. oktobra navedel prispevek EU k miru, spravi, demokraciji in človeškim pravicam na Stari celini. V švedskem Stockholmu bodo tekom popoldneva podelili še pet odlikovanj – za kemijo, fiziko, zgodovino, književnost in medicino.

Uroš Kotnik
Foto: guardian.co.uk, rt.com

Leave a Reply