Nov svetovni rekord na področju kvantnega spomina

Dejstvo, da je raziskovalcem kvantni spomin uspelo zadržati kar neverjetnih 39 minut, predstavlja velik korak naprej pri razvoju ultrahitrega računalnika.

Edinstven podvig, s katerim so odprli možnost dolgotrajnega shranjevanja kvantnih podatkov pri sobni temperaturi, je uspel mednarodni skupini raziskovalcev pod vodstvom Mika Thewalta z univerze Simon Fraser v Kanadi.

Nov mejnik kvantnega spomina (foto: thehindu.com)
Nov mejnik kvantnega spomina pomeni ključno odkritje za razvoj ultrahitrih računalnikov. (foto: thehindu.com)

Prejšnji rekord obstoja kvantnih bitov pri sobni temperaturi je znašal 25 sekund, kar pomeni, da so ga z novim mejnikom podrli s stokratno dolžino trajanja. Raziskovalci so podatke vkodirali v jedra fosforjevih atomov, vdelanih v košček prečiščenega silicija in z magnetnimi pulzi nagnili vrtenje jeder ter tako ustvarili t.i. kubite spomina. Vzorec so pripravili pri temperaturi blizu absolutne ničle (–269°C) in ga segreli na 25°C, pri čemer so se kubiti obdržali kar 39 minut. Preostali vzorci so v globoko zamrznjenem stanju preživeli tri ure.

Slednje predstavlja revolucionaren podatek predvsem na področju razvoja superračunalnikov. “39 minut ne zveni veliko, a v primerjavi s preteklimi poskusi gre za velik preskok. Uspelo nam je najti sistem, ki praktično nima motenj,” razlaga članica raziskovalne skupine Stephanie Simmons. Med izvajanjem poskusa so ugotovili še, da lahko kubite med približevanjem temperature proti absolutni ničli tudi nemoteno upravljajo.

Potrebno je poudariti, da je eksperiment potekal v idealnih pogojih, saj bi kubiti za meritve v realnih pogojih morali biti v različnih stanjih.

Uroš Kotnik

Leave a Reply