Nov svetovni rekord v sestavljanju Rubikove kocke

Ameriški najstnik Collin Burns je v samo 5,25 sekunde barvno uskladil Rubikovo kocko dimenzij 3×3 in postavil nov svetovni rekord, ki je pred tem znašal 5,55 sekunde. Držal ga je Nizozemec Mats Valk.

Nov najboljši čas rešitve rubikove kocke iz tekmovanja, ki je potekalo na ameriški srednji šoli Central Bucks West v Doylestownu, mora Svetovno kockarsko združenje sicer še uradno priznati in uvrstiti med rekorde, a slednje predstavlja več ali manj zgolj formalnost, so prepričani organizatorji.

Nadobudni Collin Burns, lastnik novega svetovnega rekorda, je pred tem že postal regionalni šampion v sestavljanju Rubikovih kock v ZDA ter zmagovalec tekmovanja 2014 v Jersey Cityju.

V zadnjih letih se je hitrost reševanja Rubikovih kock izjemno povišala; če je še leta 2003 rekord znašal 17,02 sekund, je z Burnsovim rekordom čas za slabih deset sekund krajši.

Kljub temu se človek v sestavljanju Rubikove kocke še vedno ne more kosati z roboti. Marca 2014 je namreč robot CubeStormer III v Birminghamu v Veliki Britaniji rešil kocko dimenzij 3×3 v zgolj 3,253 sekunde.

Uroš Kotnik

Leave a Reply