Nov terapevtski bralni kotiček za otroke

V okviru projekta »Živali za otroke« so včeraj na otroškem oddelku Univerzitetnega rehabilitacijskega centra Soča odprli nov bralni kotiček, opremljen za izvajanje terapevtskega programa R.E.A.D. Prvo pravljico sta prebrala prebrala Boštjan Gorenc – Pižama in sedemletni Nejc Kotar.

S pomočjo podjetja Mars bodo terapevtski kužki in njihovi vodniki iz društva Tačke pomagačke enkrat tedensko obiskovali otroke na URI – Soča in izvajali program R.E.A.D. To je edinstven program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu.

Bostjan-Gorenc-Pizama-in-Nejc-sta-otrokom-in-kuzkom-prebrala-prvo-pravljico-v-novem-bralnem-koticku

Na oddelku za habilitacijo in rehabilitacijo otrok URI – Soča sprejemajo otroke z različnimi motnjami v razvoju, posledicami poškodb in bolezni na gibalih in živčevju. Z različnimi terapevtskimi programi jim pomagajo pri čim hitrejši in lažji vključitvi med sovrstnike, v vrtec in v šolo. »Zaradi različnih prirojenih ali pridobljenih bolezni in poškodb imajo otroci, ki so pri nas na rehabilitaciji, pogosto težave pri učenju. Učenje branja je del teh težav in pričakujemo, da bo že uveljavljena metoda branja pomagala tudi našim otrokom,« je povedala prim. Hermina Damjan, dr.med., predstojnica otroškega oddelka na URI – Soča.
Številne strokovne raziskave kažejo na pozitivne vplive, ki jih imajo živali na otroke; odpravljanje tesnobe, izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja, večja uspešnost v šoli in lažja socializacija otrok.

Namen projekta »Živali za otroke«, ki ga podjetje Mars v Sloveniji izvaja že drugo leto, je zbiranje sredstev za podporo različnih programov. Tako so v času od 1. do 21. oktobra 2015 od vsakega prodanega izdelka Whiskas in Pedigree 10 centov namenili v dobrodelne namene. »Letos smo 15.000 evrov zbranih sredstev namenili otroškemu oddelku URI – Soča, in sicer za opremo bralnega kotička za izvajanje terapevtskega programa R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs) ter za nakup naprave Galileo Vibraflex, vibracijske platforme za rehabilitacijo, in komunikacijskega pripomočka za nadomestno komunikacijo. Pri tem smo dejavno sodelovali tudi zaposleni, saj smo pomagali opremiti in urediti novi bralni kotiček,« je razložila Maja Zorc, vodja programa hrane za male živali za Adriatik v podjetju Mars.

Leave a Reply