Nova dva milijona evrov za letovanje bolnih otrok

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je tudi za letošnje poletje pripravil 1,976 milijona evrov, s katerimi bodo 8600 bolehnim otrokom omogočili 14-dnevno letovanje  v hrvaški Baški.

Pravice do preventivnega letovanja so deležni od zdravnika napoteni otroci šibkega zdravja oziroma z zdravstvenimi težavami, pri čemer ZZZS za štirinajstdnevno letovanje za vsakega posameznika prispeva 229,88 evra (16,42 evra na dan).

Tudi letos bo 8600 predšolskim otrokom, ki trpijo zaradi raznih zdravstvenih težav, omogočeno 14-dnevno letovanje v Baški. (fotografija je simbolična; foto: corposaun.com)
Tudi letos bo 8600 predšolskim otrokom, ki trpijo zaradi raznih zdravstvenih težav, omogočeno 14-dnevno letovanje v Baški. (fotografija je simbolična; foto: corposaun.com)

“Pomurski otroci v Baški na otoku Krku bodo letovali v petih 12-dnevnih izmenah. Polna cena letovanja za enega otroka je 300 evrov, od tega znaša prispevek ZZZS 200, staršev pa 100 evrov,” razloži Nataša Klepec, predsednica Društva prijateljev mladine Murska Sobote. V primeru, da starši niso zmožni plačati niti preostale tretjine bodo za to poskrbeli razni  centri za socialno delo, občine ali donatorji.

V Murski Soboti sicer dobro sodelujejo s hrvaškimi šolami, katerih otroci zapolnijo proste počitniške termine. Na drugi strani naši otroci letujejo v otroškem počitniškem domu v Baški, katerega so pomurske občine kupile že leta 1954.

Obojestransko zadovoljstvo je ne nazadnje izrazil tudi baški župan Toni Juranić: “Naša občina že desetletja odlično sodeluje s pomurskim in celjskim letoviščem. Ko bomo v Baški gradili novo osnovno šolo, bodo pouk organizirali v pomurskem počitniškem domu.”

Uroš Kotnik

Leave a Reply