Nova mobilna aplikacija za diabetike

14. november je svetovni dan sladkorne bolezni in odlična priložnost za novo mobilno aplikacijo Vem, kaj jem! Ta bo obolelim za sladkorno boleznijo tipa 1 in 2 pomagala obvladovati bolezen, namenjena pa je tudi tistim, ki si želijo bolj zdravega načina življenja.

Mobilna aplikacija je nadgradnja SMS storitve, ki je nastala leta 2009. Takrat je prof. dr. Andrej Janež, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove v UKC Ljubljana, dal pobudo za mobilno storitev, ki bi diabetikom dajala pregled nad vnosom ogljikovih hidratov v telo. Skupaj s podjetjem Si.mobil, ki je poskrbelo za razvoj in delovanje storitve ter družbo Sanofi, ki je zagotovila bazo podatkov o vsebnosti ogljikovih hidratov v živilih, so poskrbeli za realizacijo.

Z napredkom tehnologije pa je ta storitev prerasla v aplikacijo, ki je prva te vrste v slovenščini. Deluje tako, da uporabniku podaja informacije o vsebnosti ogljikovih hidratov v živilih, ki jih zaužije, poleg tega pa uporabnik vodi tudi svoj dnevnik o telesnih aktivnosti, odmerkih inzulina in teži. Te podatke lahko nato izvozi v elektronsko obliko, ki jo prek elektronske pošte posreduje svojemu zdravniku, s čimer ta dobi vpogled v zdravstveno stanje pacienta.

iPhone460Pri razvoju aplikacije Vem, kaj jem!, so ponovno sodelovali zgoraj omenjeni, pridružila pa se jim je še Zveza društev diabetikov Slovenije. Pravijo, da aplikacije ne podpirajo le zato, ker lahko pomaga obolelim, ampak ker lahko pomaga vsem, ki želijo imeti vpogled v svoje prehranjevalne navade in gibanje. Zdrav jedilnik in redna vadba namreč preprečujeta, da bi se bolezen pri človeku razvila že zelo zgodaj, hkrati pa omilita njene posledice, ko oseba zboli.

Število obolelih sicer v Sloveniji narašča, zanjo pa trpi kar 137.000 ljudi. Zveza društev diabetikov Slovenije bo zato ob današnjem dnevu sladkorne bolezni in v prihodnjih dneh organizirala več dogodkov, osrednji pa bo sobotna proslava v Krškem.

Lučka Bajs
Foto: theguardian.com, medimoon.com

Leave a Reply