Novi antibiotiki iz zemeljskih bakterij

Čedalje več mikrobov, ki škodujejo človeškemu zdravju, je odpornih na antibiotike, kar pomeni, da ti nanje nimajo več uničujočega učinka, zato morajo zdravniki iskati nove načine spopadanja z boleznimi.

iChip z bakterijami zakopljejo v zemljo, da bolje uspevajo. Foto: Slava Epstein
iChip z bakterijami zakopljejo v zemljo, da bolje uspevajo. Foto: Slava Epstein

Mednarodna ekipa znanstvenikov, ki jo je vodil Kim Lewis z Univerze Northeastern v Bostonu, strokovnjak za molekularno biologijo, je preučila več kot 10.000 spojin iz bakterij, ki jih najdemo v zemlji. Ker preučevanja teh bakterij v petrijevki ni mogoče izvesti, so razvili posebno napravo, imenovano iChip. Ta, kot poroča Science News, posamezne bakterijske celice razdeli v majcene prostorčke, nato pa iChip zakopljejo nazaj v zemljo, kjer lahko v napravo pronicajo nekatere molekule, kar omogoča naravnejše okolje za bakterije.

Ekipa je iskala spojino, ki bi bila uspešna v boju z boleznijo MRSA (»methicillin-resistant Staphylococcus aureus«). Našli so jih 25, za najučinkovitejšega pa se je izkazal teixobactin, pridobljen Eleftherie terrae, ki preprečuje nastajanje celičnih sten bakterij. Znanstveniki predvidevajo, da bo trajalo več kot 30 let, preden bodo bakterije razvile odpornost na novi antibiotik.

Poleg teixobactina bi lahko s pomočjo iChipa odkrili še druge antibiotike iz bakterij, ki v laboratoriju ne uspevajo.

Martina Drobne

Leave a Reply