Novi park zdravja v Kranju

V okviru triletnega projekta PANGeA so v gorenjski prestolnici za bolj zdravo prihodnost uresničili 34.570 evrov vredno naložbo.

Glavni “krivec” za namestitev gibalnih naprav v Športnem parku Kranj, so bile meritve, ki so jih pristojni opravili pri 150 ljudeh, starih od 60 do 80 let. Testi so namreč pokazali, da tamkajšnji prebivalci v primerjavi z Ljubljančani in Koprčani pozitivno odstopajo pri koncentraciji sladkorja v krvi ter pri indeksu splošnega fitnesa, negativno pa pri abdominalni debelosti, visokem krvnem tlaku, ravnotežju in vzdržljivosti.

V okviru 1,17 milijona evrov “težkega” projekta so tako postavili šest naprav, na katerih je mogoče skupaj izvajati 46 različnih aerobnih vaj. “Naprave, ob katerih so nameščena navodila, so varne ter nadvse primerne tudi za pomoč pri okrevanju po poškodbah, operacijah in kapi,” sporočajo.

Projekt PANGeA – Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje – sicer vodi Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem, vanj pa so vključene številne slovenske in italijanske inštitucije, sofinanciran pa je bil v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenije in Italije.

Pri tem zgolj za naprave v Kranju 29.390 evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, 3500 evrov ministrstvo za gospodarski razvoj tehnologijo, Mestna občina Kranj pa 1700 evrov.

portni_park_v_novih_fuinah

Uroš Kotnik
Foto:outdoorfitness-fun.si

Leave a Reply