Novo, izjemno uspešno zdravilo za raka

V Združenih državah Amerike so pred kratkim odobrili novo zdravljenje za bolnike z melanomom. Zaradi izjemne uspešnosti ja Ameriška uprava za hrano in zdravila Keytrudi, kot se zdravilo imenuje, pospešila postopek odobritve.

Celice melanoma pri človeku. Foto: Wikipedia
Celice melanoma pri človeku. Foto: Wikipedia

Melanom je vrsta raka, ki nastane v melanocitah, celicah, ki vsebujejo pigment. Največ se jih nahaja v koži, najdemo pa jih tudi v nekaterih organih.

Novo zdravljenje vključuje protitelesa, ki povečujejo sposobnost celic imunskega sistema, da se borijo proti rakavim celicam. Keytruda molekulam PD-1, ki sprožajo celično smrt, preprečuje, da bi se vezale na telo in s tem poveča število imunskih celic. Celice T so krvne celice, ki uničujejo rakave celice, imajo pa PD-1 receptor, ki zavira njihovo rast. V določenih vrstah tumorjev so ravni PD-1 molekul povišane, kar sproža smrt celic T.

V  poskusno zdravljenje je bilo vključenih več kot 600 bolnikov z melanomom, ki se je razširil na več delov telesa. Pri dobrih 70% bolnikov, ki so prejeli Keytrudo, se je tumor zmanjšal, pri več kot 30%  pa se je zmanjšal za skoraj pol in nato ni ponovno zrasel.

Martina Drobne

Leave a Reply