Novo mesto bo gostilo največji dijaški podjetniški maraton na svetu

Dogodek “Startup days” bo potekal med 7. in 9. marcem pod organizatorsko taktirko Mladinskega podjetniškega pospeševalnika Ustvarjalnik, ki je bil pred kratkim sprejet v ameriški pospeševalnik socialnega podjetništva Unreasonable Institute.

Na največjem dijaškem podjetniškem maratonu na svetu bo sodelovalo 200 dijakov iz vse Slovenije. Gre za tridnevni podjetniški dogodek, na katerem oblikovalci, tehniki, programerji, podjetniki in ostali sodelujoči predstavijo svojo poslovno idejo – od osnovne zamisli do končne realizacije. Uvodni dan ima vsak udeleženec priložnost, da konkurenci predstavi svojo zamisel, nato udeleženci glasujejo, na podlagi česa se oblikujejo tudi ekipe.

Vsaka ekipa bo imela pet minut časa, da prepriča strokovno žirijo. (foto: vimeo.com)
Vsaka ekipa bo imela pet minut časa, da prepriča strokovno žirijo. (foto: vimeo.com)

“Pred kratkim smo brali, da je v Sloveniji več kot 33 odstotkov mladih brez zaposlitve. Raziskava Mladina 2010 je pokazala, da vsako leto na trg dela vstopa 9.000 novih mladih diplomantov, novih služb zanje pa je nekaj manj kot 5.000. Podjetniški projekti mladih ustvarjalcev so gotovo najboljši odgovor na pereč problem visoke brezposelnosti te generacije,” je vodja ustvarjalnika Matija Goljar za spletni portal netokracija.si razkril glavni povod za organizacijo novomeških startup dnevov.

Cilj vsake ekipe je izdelati funkcionalen prototip, ki dokaže, da je storitev zanimiva, poslovno privlačna in tehnično izvedljiva tudi v praksi. Vsaka skupina bo v pomoč dobila svojega podjetniškega mentorja,  vseskozi pa bodo prisotni tudi strokovnjaki iz različnih področij.

Podjetniški maraton bodo dijaki sklenili pred komisijo, katero bodo poskušali prepričati, zakaj si ravno njihov prototip zasluži investicije za nadaljnji razvoj. Zmagovalna ekipa bo po strokovnem izboru prejela tudi posebno nagrado.

Uroš Kotnik

Leave a Reply