Novo odkritje: geotermalna voda se skriva tudi v našem morju

Kar leto dni so italijanski znanstveniki s Tržaškega inštituta za geofiziko proučevali meritve, ki so jih opravili v našem morju, saj so slutili, da se pod njim skriva nekaj pomembnega. Sedaj pa je končno uradno potrjeno, da ima tudi naša majhna dežela svojo geotermalno vodo.

Italijanske znanstvenike je sicer v proučevanje našega morja povabila koprska družba Harpha Sea, ki je upala, da bo tudi Slovenija postala ena tistih držav, ki se bo lahko pohvalila s pomembnim naravnim virov, s pomočjo katerega bi naša država ob premišljenem izkoristku tega vira privarčevala kar dva milijona evrov.

Geotermalna voda se namreč uporablja za ogrevanje stanovanjskih objektov ter hiš, njena prednost pa je tudi ta, da je popolnoma varna in okolju prijazna, hkrati pa je njena zaloga za razliko od nafte ali zemeljskega plina neizčrpna. Geotermalno vodo sicer v ta namen uspešno uporabljajo v italijanskem Gradežu, kjer so pod morjem pred nekaj leti našli ta pomemben naravni vir in z njim ogrevajo celo občino ter sosednje šole.

strokkurNaša država bi s pametnim izkoristkom in investicijami s pomočjo geotermalne vode, ki se skriva tisoč metrov pod morjem, privarčevala kar dva milijona evrov letno ali 1.800 ton nafte. V družbi Harpha Sea tako upajo, da bomo to znali izkoristiti sebi v prid in da vlagateljev, ki bi se bili pripravljeni spustiti v ta projekt, ne bo manjkalo.

Lučka Bajs
Foto: coxandkings.co.uk, mortgagecalculator.org

Leave a Reply