Novo upanje za zdravljenje raka na debelem črevesu in danki

Zdravilo lonsurf (trifluridin/tipiracil), ki so ga doslej raziskovali pod oznako TAS-102, so na odboru za zdravila v humani medicini pri evropski agenciji za zdravila soglasno sprejeli.

“Pozitivno mnenje odbora za zdravila predstavlja pomemben korak naprej pri zdravljenju bolnikov z metastatskim rakom debelega črevesa in danke, ki se ne odzovejo na standardno zdravljenje in imajo za zdaj precej omejene terapevtske možnosti,” je sporočil dr. Patrick Therasse, vodja oddelka za razvoj onkoloških zdravil v raziskovalni farmacevtski družbi Server.

Rak debelega črevesa in danke je drugi glavni povzročitelj smrti zaradi te bolezni; samo v Evropi vsako leto zahteva več kot 215.000 življenj, pri približno četrtini bolnikov pa je bolezen že ob odkritju tako napredovala, da je (popolna) rehabilitacija malo verjetna.

V ta namen so učinkovitost zdravila lonsurf preverjali z mednarodno dvojno slepo nadzorovano študijo pri osemsto bolnikih z rakom debelega črevesa in danke, pri katerih je bolezen že toliko napredovala, da so nastali zasevki. Na podlagi pridobljenih rezultatov gre sklepati, da so v študiji uspešno dosegli primarni cilj s statistično značilnim zmanjšanjem smrtnosti.

Zdravilo za zdravljenje kolorektalnega raka je že nekaj časa na voljo na Japonskem od lanskega septembra pa tudi v ZDA.

2

Uroš Kotnik
Foto: bhzdravlje.ba

Leave a Reply