Novogoriški dijaki izdelali električni avtomobil

Dijaki novogoriškega Šolskega centra so v okviru projekta MESA in finančnega zaledja v obliki evropskih sredstev, izdelali električni avtomobil. Tega bodo v kratkem tudi registrirali in uporabljali kot šolsko službeno vozilo.

Dveletno delo na projektu MESA (Mechatronics in Energy Saving Applications), za katerega je finančno podporo ponudila Evropska komisija preko Leonardo da Vinci programa Prenos inovacij, je uspešno zaključeno. Končni rezultat je električni avtomobil, ki se polni iz električnega omrežja ali preko polnilne enote povezane s fotovoltaičnimi paneli, ki so vgrajeni na strehi šole.

elektricni avtomobil ng
Električni avtomobil se polni iz električnega omrežja ali preko polnilne enote povezane s fotovoltaičnimi paneli, ki so vgrajeni na strehi šole. (Foto: scng.si)

Pod organizacijsko izvedbo se je podpisal Šolski center Nova Gorica, ki je k sodelovanju pritegnil še italijanske partnerje iz šolskega centra ITI Cardano in fundacijo Le Vele Pavia ter hrvaške kolege, Tehničko školo Pula. Obenem so se pri projektu povezali tudi z domačimi lokalnimi gospodarstveniki kot so Letrika d.d., ki so mladim dijakom ponudili široko paleto znanja in ostalih tehničnih nadgradenj.

Električni avtomobil, ki ga pripravljajo tudi celjski dijaki, je mladim sodelavcem v procesu izdelave ponudil bogato praktično znanje iz področja strojništva, mehatronike, mehanike in elektronike. Zdaj pa bodo avtomobil homologirali in registrirali ter ga uporabljali kot šolsko službeno vozilo.

Poleg tega so po besedah predstavnikov Šolskega centra, »izdelali tudi MESA kurikul oz. učni načrt, priročnik za učitelje in priročnik z dobrimi praksami, s katerima bomo v prihodnje usposabljali dijake in odrasle«.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply